J. Bíreš hostil 9. európsku konferenciu Mier a poľnohospodárstvo

NETKY.SK • 22 September 2023, 09:17 • 2 min
J. Bíreš hostil  9. európsku konferenciu Mier a poľnohospodárstvo

Dvanásť členských štátov Iniciatívy Chlieb mieru a tiež prizvaní zástupcovia Ukrajiny a Fínska si pripomenuli hlavné posolstvo projektu, ktorým je zachovanie a ochrana mieru v Európe a vo svete.

slovakia

left justify in out

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš vo štvrtok v Modre hostil 9. európsku výročnú konferenciu Mier a poľnohospodárstvo. Konferenciu organizovalo  a prevzalo nad ňou záštitu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR spolu s Iniciatívou Chlieb mieru sídliacou v Berlíne.

Dvanásť členských štátov Iniciatívy Chlieb mieru a tiež prizvaní zástupcovia Ukrajiny a Fínska si pripomínali  hlavné posolstvo projektu, ktorým je zachovanie a ochrana mieru v Európe a vo svete. Poukázali na synergiu medzi ochranou mieru a zabezpečením udržateľného poľnohospodárstva.

Podujatie sa realizovalo na dvoch úrovniach, jednak ako zasadnutie sociálnych partnerov a jednak ako ministerská konferencia za účasti ministrov, štátnych tajomníkov a ďalších reprezentantov 14 participujúcich štátov.

Nosnou témou stretnutia bolo  "lepšie zapojenie mladých poľnohospodárov do rozvoja výskumu a využívania nových technológií v poľnohospodárstve". Spoločná diskusia má prispieť k riešeniu dlhotrvajúceho problému so starnutím agrosektora a jeho nedostatočnej atraktívnosti pre mladých.

Symbolickým gestom budovania a rozvíjania porozumenia v medzinárodnom spoločenstve, čo je aj v kontexte udalostí na Ukrajine mimoriadne dôležité, bolo požehnanie "chleba mieru" zástupcom rímskokatolíckej cirkvi pri Pamätníku Brána slobody pod hradom Devín.

Európska výročná konferencia Mier a poľnohospodárstvo sa od roku 2014 každoročne koná v jednom z členských štátov Iniciatívy Chlieb mieru, pričom hlavným patrónom projektu je spolkový minister výživy a pôdohospodárstva Nemecka Cem Özdemir.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies