V Bratislave otvorili obnovenú Grasalkovičovu záhradu. Prešla viacerými zmenami

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 21:30 • 2 min
V Bratislave otvorili obnovenú Grasalkovičovu záhradu. Prešla viacerými zmenami

Obnovená Grasalkovičova (Prezidentská) záhrada v bratislavskom Starom Meste otvorila v piatok 5. apríla opäť svoje brány pre verejnosť. Od leta minulého roka prešla komplexnou revitalizáciou, ktorá bola navrhnutá s rešpektom k jej kultúrno-historickej hodnote na základe analýzy historických podkladov. Náklady dosiahli 1,32 milióna eur. Záhradu si pozrela aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Grasalkovičova záhrada od dnes opäť slúži ako príjemný priestor pre všetkých, ktorí si chcú v srdci Bratislavy nájsť chvíľu pre oddych, či miesto na priateľské stretnutia.

Grasalkovičova záhrada je spätá s Grasalkovičovým palácom, so sídlom prezidenta Slovenskej republiky. Cieľom znovuotvorenej záhrady je slúžiť verejnosti. Rovnako je služba verejnosti aj poslaním prezidenta. "Priala by si, aby Grasalkovičov palác i Grasalkovičova záhrada aj naďalej žili v takejto symbióze a slúžili všetkým občanom," píše Zuzana Čaputová na svojej facebookovej stráne.

"Je to nádherné miesto v srdci Bratislavy. Záhrada je nádherná a som rada, že dnes sa opätovne otvára verejnosti. Tak to má byť, že slúži verejnosti, rovnako ako hlava štátu má slúžiť verejnosti," skonštatovala Čaputová. Poďakovala sa za prácu a profesionalitu pri revitalizácii záhrady patriacej Grasalkovičovmu palácu.

V rámci projektu obnovy kládla mestská časť Staré Mesto dôraz na zeleň. Samospráva nahradila 46 stromov v zlom zdravotnom stave a vysadila ďalších 84 stromov. Doplnila tiež kvetinové výsadby, kríky, cibuľoviny či letničky. Vysadila napríklad viac ako 16.100 kusov dvojročiek či vyše 19.680 cibuľovín. Pribudol tiež nový zavlažovací systém, verejné osvetlenie i mobiliár. Betónové chodníky boli vymenené za vodopriepustné.

Krajinná architektka Tamara Reháčková vníma nielen enviromentálny význam záhrady, ale vníma ju aj ako kultúrno-historický objekt. Ide o jedinú bratislavskú palácovú záhradu, ktorá si zachovala pôvodnú plochu od doby jej založenia. "Rekonštrukcia vychádza zo stavu, ktorý poznáme z historického plánu z konca 18. storočia. Historicky vernejšia bude aj preto, že sa objavia nové kvetinové výsadby, hlavne letničkové, ktoré viac podporia barokový charakter. Baroková záhrada má byť krásna a plná kvetov," podotkla Reháčková.

Podľa starostu Starého Mesta Mateja Vagača vracajú záhradu ako oázu na mapu Bratislavy. Verí, že v nej obyvatelia i návštevníci Bratislavy nájdu priestor na relax či ochladenie počas horúcich letných dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Facebook / Zuzana Čaputová, TASR, Foto: Facebook / Zuzana Čaputová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies