Parížska olympijská dedina je pripravená, na otvorení sa zúčastní aj prezident Macron

NETKY.SK • 29 Február 2024, 14:06 • 2 min
Parížska olympijská dedina je pripravená, na otvorení sa zúčastní aj prezident Macron

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa zúčastní vo štvrtok (29. 2.) na slávnostnom otvorení olympijskej dediny pre nadchádzajúce OH v Paríži. Cieľ odovzdania tejto kľúčovej časti infraštruktúry bol stanovený na 1. marca a podarilo sa ho dodržať.

slovakia

left justify in out

Na otvorení rozľahlého areálu na severe Paríža sa ako čestní hostia predstavia okrem Macrona aj hlavný organizátor Tony Estanguet. Chýbať nebude ani niekoľko francúzskych športovcov.

Približne 40 nízkopodlažných výškových budov bude počas OH2024 slúžiť pre približne 14-tisíc ľudí a ďalších 9-tisíc počas následných paralympijských hier.

 

Kľúče od dediny prevezmú o deň skôr

Organizátori olympijských hier si vo štvrtok prevezmú kľúče od dediny športovcov o deň skôr, ako bolo naplánované, čo posilňuje rastúcu dôveru, že budú na hry pripravené. „Francúzsko je schopné plniť úlohy načas. Termíny boli dodržané napriek zložitosti stavby, covidu a vojne na Ukrajine,“ povedal tento týždeň novinárom Macronov poradca.

Podľa kancelárie prezidenta je dedina len tri percentá nad rozpočtom, keď sa vezme do úvahy inflácia. Aj to považujú za ďalší dôkaz, že parížske hry sa môžu vyhnúť nástrahám minulých ročníkov.

Organizátori v Paríži presadzujú nový model, ktorý sa zameriava na využitie existujúcej športovej infraštruktúry, ako aj na podporu recyklácie, opätovného využitia a nových inovatívnych technológií.

Dedina je najväčším novovybudovaným projektom, ktorý sa nachádza na mieste pri rieke Seine, ktoré je stredobodom úsilia o regeneráciu ekonomicky chudobného parížskeho predmestia Seine-Saint-Denis.

„Dali sme sľub, že vytvoríme predovšetkým novú štvrť pre Seine-Saint-Denis, a nie olympijskú a paralympijskú dedinu,“ povedal Laurent Michaud, riaditeľ prevádzky dediny organizačného výboru.

 

Ubytovacie zariadenia nájdu využitie aj po OH

Každý z výškových blokov, v ktorých sa nachádza 2800 bytov, má iný dizajn, má zdôrazniť „architektonickú rozmanitosť“, ktorá sa považuje za charakteristický znak európskych miest.

Po skončení OH bude väčšina ubytovacích zariadení odpredaná súkromným majiteľom domov. Najmenej tretina bude použitá na verejné bývanie a z ďalších sa stanú študentské ubytovne. Informovala o tom agentúra AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / AFP, Foto: Olympics.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies