V boji proti čiernym skládkam pomôže osveta aj tresty, odporúčajú analytici

NETKY.SK • 11 Október 2016, 14:44 • 2 min
V boji proti čiernym skládkam pomôže osveta aj tresty, odporúčajú analytici

BRATISLAVA - V boji s čiernymi skládkami by podľa analytikov mohlo pomôcť vzdelávanie, dôsledné trestanie previnilcov a opatrenia na celkové zníženie produkcie odpadu. Na Slovensku sú tisíce nelegálnych skládok. Najväčšie množstvo nelegálneho odpadu sa podľa Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), ktorý patrí pod Ministerstvo životného prostredia SR, nachádza v Bratislavskom kraji.

slovakia

left justify in out

Na jedného občana tam pripadalo v priemere približne 1,5 litra čierneho odpadu. "Na úrovni okresov patrí prvenstvo Sencu s viac ako dvoma litrami odpadu na hlavu. Výrazne najmenej nelegálneho odpadu sa nachádza v Prešovskom kraji," píše v komentári inštitút. Podľa údajov z aplikácie TrashOut vyše polovicu nelegálneho odpadu tvorí domáci a stavebný odpad. IEP tak predpokladá, že za ich zakladanie sú poväčšine zodpovední občania.

 

Viac odpadu produkujú bohatší a vzdelanejší Slováci, rovnako viac ho vyhadzujú aj na nelegálne skládky. "Napriek potenciálne dostatočným príjmom na legálne zneškodnenie odpadu je výsledkom vyššia miera nelegálneho skládkovania. Vyššie vzdelanie a dodatočné prostriedky na legálne zneškodnenia odpadu teda nezaručujú dostatočné environmentálne povedomie," poukázal IEP. Na zníženie miery nelegálneho skládkovania má byť preto nevyhnutné znížiť aj celkovú produkciu odpadov.

 

K zníženiu počtu nelegálnych skládok by podľa inštitútu pomohlo aj dôsledné uplatňovanie pokút za ich tvorbu. "Prvým krokom v boji s nelegálnymi skládkami by preto nemalo byť riešenie následkov, ale predchádzať ich vzniku dôsledným trestaním previnilcov, potenciálne zvýšením pokút či verejným pranierovaním," píše inštitút. Nový zákon o odpadoch platný od roku 2016 zvýšil pokuty a posilnil kompetencie polície. "K zlepšeniu situácie je však kľúčová otázka vymožiteľnosti," pripomenul v komentári IEP.

 

Analýza tiež ukázala, že lepšia dostupnosť oficiálnych skládok znižuje množstvo nelegálneho odpadu. "Nelegálne skládky sú v priemere o 5,6 km bližšie k obciam ako tie legálne. To predražuje možnosť zbaviť sa odpadu legálnou cestou. Model potvrdzuje, že tento samotný fakt zvyšuje objem nelegálneho odpadu," konštatuje IEP.

 

Zníženiu tvorby odpadov a zlepšeniu jeho spracovania by podľa inštitútu mohla napomôcť osveta, iniciatívy a regulačné opatrenia. "Štát by mal venovať väčšiu pozornosť environmentálnemu vzdelávaniu na školách, informačným kampaniam o rizikách nelegálneho skládkovania či vzdelávacím aktivitám tretieho sektora," odporúča Inštitút environmentálnej politiky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies