Putin ponúkol USA vymeniť si záruky nezasahovania do vnútorných záležitostí

NETKY.SK • 26 September 2020, 13:06 • 2 min
Putin ponúkol USA vymeniť si záruky nezasahovania do vnútorných záležitostí

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin vystúpil s vyhlásením o komplexnom programe opatrení na obnovenie rusko-americkej spolupráce v oblasti medzinárodnej informačnej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Taktiež vyzval všetky krajiny, aby uzavreli globálnu dohodu o prijatí politického záväzku nebyť prvými, ktorí proti sebe zasiahnu pomocou informačných technológií.

 

Vladimír Putin označil riziko rozsiahlej konfrontácie v digitálnej sfére za jednu z hlavných strategických výziev našej doby. Osobitná zodpovednosť za jej prevenciu je na kľúčových hráčoch v oblasti medzinárodnej informačnej bezpečnosti.

 

Ruský vodca sa opäť obrátil na Washington s návrhom na schválenie komplexného programu praktických opatrení na obnovenie vzťahov pri využívaní informačných a komunikačných technológií.

 

img

 

Program obsahuje štyri hlavné body:

Prvým je obnovenie pravidelného medzirezortného dialógu o kľúčových otázkach zaistenia medzinárodnej informačnej bezpečnosti na vysokej úrovni.

 

Druhým je udržiavanie nepretržitej a efektívnej prevádzky komunikačných kanálov prostredníctvom stredísk pre znižovanie jadrového nebezpečenstva, tímov rýchlej reakcie na počítačové incidenty a vysokých úradníkov zodpovedných za otázky medzinárodnej informačnej bezpečnosti v príslušných štruktúrach.

 

Tretím je uzavretie medzivládnej dohody o prevencii nehôd v informačnom priestore analogicky so sovietsko-americkou Dohodou o prevencii nehôd na otvorenom mori a vo vzdušnom priestore nad nim z 25. mája 1972.

 

Štvrtým je výmena záruk vzájomného nezasahovania do vnútorných záležitostí vrátane volebných procesov, využívania informačných i komunikačných technológií a iných špičkových metód.

 

img

 

Putin vyzval USA, aby zahájili bilaterálny odborný dialóg odborníkov o medzinárodnej informačnej bezpečnosti bez toho, „aby sa stal rukojemníkom našich politických rozdielov“. Ruský vodca je presvedčený, že tieto opatrenia sa „stanú významným príspevkom k budovaniu globálneho sveta v informačnom priestore“.

 

Šéf Kremľa tiež požiadal všetky krajiny vrátene USA, aby predložili návrh na uzavretie globálnej dohody, v ktorej sa politicky zaviažu, že nebudú prvé zasahovať proti sebe pomocou informačných a komunikačných technológií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies