Útok na továreň vo Francúzsku niesol "ochrannú známku" Islamského štátu

NETKY.SK • 30 Jún 2015, 13:04 • 2 min
Útok na továreň vo Francúzsku niesol "ochrannú známku" Islamského štátu

PARÍŽ - Útok na továreň vo francúzskom meste Saint-Quentin-Fallavier a nájdenie bezhlavého tela v jej blízkosti niesli "ochrannú známku" teroristickej skupiny Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na francúzsku prokuratúru.


Prokurátor Francois Molins dnes potvrdil, že Yassin Salhi, ktorý je obvinený zo spáchania útoku, odoslal dve fotografie bezhlavého tela svojho šéfa kontaktom do Sýrie. Na jednej z nich je útočník s odrezanou hlavou muža, ďalšia zachytáva mŕtvolu s hlavou umiestnenou v hornej časti. 


Salhiho kamarát Sébastien Younes podľa francúzskej prokuratúry tvrdil, že tieto fotografie mohli slúžiť pre potreby IS s účelom šírenia propagandistickej kampane, ktorá by prilákala do jeho radov zradikalizované osoby zo Západu. 


Obvinený Yassin Salhi sa v nedeľu priznal k vražde svojho zamestnávateľa a je podozrivý z následného útoku v továrni na výrobu priemyselných plynov vo francúzskom kraji Isere. 


Salhi svojho šéfa údajne zavraždil na parkovisku, odkiaľ sa autom presunul do továrne Air Products. V jej areáli, mimo dosahu bezpečnostných kamier, odhodil bezhlavé telo obete a hlavu zavesil na továrenský plot. Potom sa v hangároch pokúsil spôsobiť explóziu nárazmi svojho malého nákladného auta do plynových a acetónových bômb. 

 

Pri odrezanej hlave Salhiho obete sa podľa televízie i-Télé našli dve vlajky, jedna čierna a jedna biela, s nápismi s vyznaním viery v arabčine. 


K zodpovednosti za útok sa zatiaľ neprihlásila nijaká extrémistická skupina. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies