Čínske masky dodané do Fínska sú v zdravotníctve nepoužiteľné

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 21:30 • 2 min
Čínske masky dodané do Fínska sú v zdravotníctve nepoužiteľné

HELSINKI - Fínska vláda počas dnešného dňa oznámila oznámila, že dva milióny ochranných masiek kúpených od Číny nie sú vhodné na použitie v nemocniciach.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Testy odhalili nedostatky

Fínska ministerka zdravotníctva Aino-Kaisa Pekonenová v utorok po prebratí prvej zásielky dvoch miliónov chirurgických masiek a 230 000 respiračných masiek z Číny uviedla, že skôr, ako ich dajú do užívania, budú "skontrolované a testované". Pri testoch sa ukázalo, že tvárové masky nespĺňajú požadované normy na ochranu proti koronavírusu v nemocničnom prostredí.

 

img

 

Využitie nájdu aj tak 

"Samozrejme, je to pre nás trochu sklamanie," vyhlásila na tlačovej konferencii štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Kirsi Varhilaová. Uviedla však, že masky by sa mohli používať v domovoch pre seniorov s opatrovateľskou službou a vhodné sú aj pre opatrovateľky, ktoré dochádzajú k svojím klientom do miesta ich bydliska.

 

Chaos na trhu v Číne 

Podobné problémy ako Fínsko zaznamenali s tovarom objednaným z Číny aj iné európske krajiny. Člen fínskeho krízového štábu Tomi Lounema to na tlačovej konferencii pripísal "veľmi chaotickému" čínskemu trhu s maskami: Ceny na ňom neustále stúpajú, nákupy musia byť uskutočňované rýchlo a zaplatené vopred. "Obchodné riziko je veľmi vysoké," konštatoval.

 

img

 

Nespokojnosť viacerých krajín 

V posledných týždňoch vrátili masky zakúpené v Číne Španielsko, Holandsko, Turecko i Austrália. Čínska vláda na margo tejto situácie konštatovala, že tieto krajiny si výrobky pred nákupom dôkladne nepreverili.

 

Domáce firmy 

Fínska vláda v utorok oznámila, že uzavrela zmluvy s tromi domácimi spoločnosťami, ktoré začnú vyrábať 200 000 masiek denne. Výroba sa má začať koncom apríla. Fínsko v súčasnosti potrebuje asi pol milióna chirurgických a 50 000 respiračných masiek denne, informovali v dnečných hodinách vládni úradníci.

 

img

 

Kritika vlastných úradov 

Premiérka Sanna Marinová kritizovala niektoré miestne úrady za to, že si nezaobstarali zásoby ochranného vybavenia na tri až šesť mesiacov, ako to nariaďuje plán pripravenosti na pandémiu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies