USA vyšlú na svoju základňu v Japonsku stíhacie lietadlá typu F-35 Lightning II

NETKY.SK • 24 August 2016, 08:11 • 2 min
USA vyšlú na svoju základňu v Japonsku stíhacie lietadlá typu F-35 Lightning II

WASHINGTON - Americké vzdušné sily plánujú vyslať na svoju leteckú základňu v Japonsku 16 kusov viacúčelových stíhacích lietadiel typu F-35 Lightning II. Informoval o tom dnes webový spravodajský portál International Business Times, podľa ktorého toto opatrenie súvisí s rastúcim vplyvom Číny a Severnej Kórey v danom regióne.

slovakia

left justify in out

Podľa zamýšľaného plánu bude na základňu Iwakuni využívanú Námornou pechotou Spojených štátov (USMC) do januára budúceho roka vyslaných desať týchto lietadiel, ďalších šesť sa pripojí k letke neskôr v priebehu roka. Ide o prvý prípad, kedy budú stroje F-35 Lightning II (kódové označenie Joint Strike Fighter) rozmiestnené mimo územia USA.

 

Lietadlá, ktorých vývoj bol najdrahším v dejinách amerického vojenstva, sú vybavené sofistikovaným systémom ochrany pred radarovým zameraním. Na spomínanej základni nahradia bojové stíhačky typu F/A-18 Hornet a AV-8B Harrier II. Čína, ktorá ostro vystupovala proti rozmiestneniu amerického raketového systému THAAD v Južnej Kórei, na tento krok zatiaľ nereagovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies