Odsúdili údajného šéfa bratislavskej pozemkovej mafie

NETKY.SK • 13 December 2021, 15:18 • 2 min
Odsúdili údajného šéfa bratislavskej pozemkovej mafie

PEZINOK - Tibor Hamar čelil obžalobe z trestného činu založenia zločineckej skupiny, obzvlášť závažného trestného činu podvodu a z trestného činu legalizácie výnosu z trestnej činnosti.

slovakia

left justify in out

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uznal v pondelok údajnú hlavu bratislavskej pozemkovej mafie Tibora Hamara vinným. Uložil mu trest 7 rokov odňatia slobody v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

 

img

 

Súd označil Hamara v hierarchii zločineckej skupiny za najvyššie postaveného. "Pre skupinu bol činný a na aktivitách skupiny participoval," vyhlásil predseda senátu ŠTS Emil Klemanič. Podľa súdu sa tiež dopustil podvodného konania a spôsobil škodu veľkého rozsahu. "Obžalovaní vo veci síce vyhlásili, že sú nevinní, ale tie vzťahy medzi nimi sa preukázali," skonštatoval predseda. Dôkazy tiež jasne preukázali existenciu, aktivitu a štruktúru zločineckej skupiny. "Súd však znížil pre okolnosti prípadu tresty pre obžalovaných pod najnižšiu zákonom stanovenú trestnú sadzbu. Prihliadal na mieru participácie na trestných činoch," dodal Klemanič. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Alexander Bíró si ponechal lehotu na odvolanie.

 

Prečítajte si tiež: Starosta Dolného Chotára, ktorý si objednal niekoľko vrážd, ide za mreže

 

Hamar počas celého procesu trval na svojej nevine. V súvislosti s podvodným ovládnutím rozsiahlych parciel v mestskej časti Rusovce sa od roku 2018 postavilo pred súd viacero osôb. Obžalovali ich z viacerých zločinov. Ako členovia zločineckej skupiny, založenej v Bratislave v roku 2005, údajne páchali rôznu trestnú činnosť zameranú predovšetkým na nelegálne prevody nehnuteľností – podvody, ich legalizáciu a s tým súvisiace falšovanie a pozmeňovanie verejných listín.

 

img

 

Hlavou zločineckej skupiny mali byť Hamar a Zoltán P., ktorí mali podľa prokuratúry postavenie na vyššom stupni. Zločineckej skupine sa podľa obžaloby podarilo v roku 2007 podvodne získať celkom 40 hektárov pôdy v extraviláne a 40 árov pôdy v intraviláne Rusoviec, ktoré patrili rakúskemu občanovi, ktorý v tom čase ležal vo vysokom veku v kóme v rakúskom sanatóriu. Mali mu tým spôsobiť škodu vo výške 781 411 eur.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Robert Fico chce vymazať nahrávky z chaty

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies