Rast dôchodkov sa nespomalí, do zákona sa dá poistka

NETKY.SK • 28 Február 2023, 10:00 • 2 min
Rast dôchodkov sa nespomalí, do zákona sa dá poistka

BRATISLAVA - Rast dôchodkov sa kvôli úprave systému valorizácie 1. januára 2024 určite nespomalí. Zabezpečí to poistka v zákone.

slovakia

left justify in out

“Nikto v tejto chvíli nevie ako presne sa bude vyvíjať dôchodcovská inflácia v tomto roku, napriek tomu na verejnosti kolujú rôzne odhady, ktoré zneisťujú seniorov. Preto vložíme do zákona prechodné ustanovenie, na základe ktorého sa k 1. januáru 2024 dôchodky zvýšia podľa výhodnejšej alternatívy. Teda buď sa použije 6, alebo 9 mesačné obdobie dôchodcovskej inflácie”, uviedol podpredseda strany Hlas - sociálna demokracia Erik Tomáš. 

 

Vo všeobecnosti je podľa neho dlhšie obdobie pre stanovenie valorizácie dôchodkov presnejšie a pružnejšie a na tomto systéme je zhoda aj s ministerstvom práce, sociálnych veci a rodiny. “Situácia seniorov by vyzerala inak, keby parlament schválil návrh Hlasu na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov od 1. júla tohto roka. Bývalá vládna koalícia ho však nepodporila. Teši nás, že k tomuto dátumu sa aspoň konečne podarilo rozmraziť minimálne dôchodky, ktoré súčasná vláda zmrazila ešte v roku 2020”, uzatvára Tomáš.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona