Šéf americkej diplomacie A. Blinken varuje, že zisky Ukrajiny by sa dali zvrátiť bez ďalšej pomoci USA

NETKY.SK • 30 Január 2024, 13:49 • 2 min
Šéf americkej diplomacie A. Blinken varuje, že zisky Ukrajiny by sa dali zvrátiť bez ďalšej pomoci USA

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok varoval, že ukrajinské zisky za dva roky bojov sú bez nového amerického financovania pochybné, keďže šéf NATO navštívil Kongres.

slovakia

left justify in out

Od invázie vo februári 2022 boli na Ukrajinu zaslané desiatky miliárd dolárov pomoci USA, no republikánski zákonodarcovia sa zdráhali pokračovať v podpore Kyjeva a tvrdia, že chýba jasný koniec hry, keďže boje proti silám prezidenta Vladimira Putina sa zužujú.

 

Keď generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na návšteve Washingtonu tento prípad uviedol, Blinken ponúkol čoraz hrozivejší obraz o vyhliadkach Ukrajiny bez súhlasu USA s takzvaným dodatočným financovaním.

 

"Bez tohto dodatku vyšleme všetkým našim protivníkom silný a nesprávny odkaz, že to s obranou slobody, s obranou demokracie nemyslíme vážne," povedal. „Vladimirovi Putinovi to jednoducho posilní, že môže nejakým spôsobom prežiť Ukrajinu a prežiť nás,“ povedal.

 

Prezident Joe Biden požiadal Kongres, aby schválil novú pomoc Ukrajine vo výške 61 miliárd dolárov.

 

 

Rokovania v Kongrese uviazli

Rozhovory však uviazli, keďže republikánski zákonodarcovia – rozzúrení rekordnými tokmi migrantov cez hranice USA s Mexikom – požadujú zásadné zmeny v politike prisťahovalectva a kontroly hraníc výmenou za schválenie ďalších peňazí pre Ukrajinu.

 

Stoltenberg povedal, že sa v utorok stretne s americkými zákonodarcami a potvrdí, že podpora Ukrajine je "v našom vlastnom bezpečnostnom záujme". "Ak prezident Putin vyhrá, bude to pre Ukrajincov tragédia, ale zároveň to spôsobí, že svet bude nebezpečnejší a všetci z nás budú neistejší," povedal Stoltenberg. „Povzbudí to ďalších autoritárskych vodcov – nielen prezidenta Putina, ale aj Severnú Kóreu, Irán a Čínu, aby použili silu,“ dodal Stoltenberg.

 

"Zajtra to môže byť Taiwan"

Keďže sa mnohí republikáni zamerali na odpor proti Číne, Stoltenberg povedal: "Dnes je to Ukrajina, zajtra to môže byť Taiwan." Predstavitelia USA a NATO priznali obmedzené úspechy v protiofenzíve, ktorú Ukrajina spustila minulý rok. Stoltenberg však povedal, že Ukrajinci z dlhodobého hľadiska vzdorovali očakávaniam a vzali si späť polovicu územia, ktoré obsadilo Rusko, ktoré očakávalo rýchle prevzatie moci. „Táto myšlienka, že im nepomôže pomôcť – v skutočnosti Ukrajinci dokázali opak,“ povedal Stoltenberg.

 

Stoltenberg sa predtým stretol v Pentagone s ministrom obrany Lloydom Austinom a najvyšším americkým vojenským dôstojníkom generálom Charlesom "CQ" Brownom a neskôr v Bielom dome s Jakeom Sullivanom, Bidenovým poradcom pre národnú bezpečnosť. Objavil sa aj na Fox News, obľúbenej sieti republikánov, a uviedol, že americké zbrane pomáhajú americkým pracovníkom tak, ako sa vyrábajú v Spojených štátoch.

 

Donald Trump, pravdepodobný republikánsky kandidát v novembrových prezidentských voľbách, ktorý často chválil Putina, nalieha na republikánskych zákonodarcov, aby odmietli imigračnú dohodu, o ktorej sa rokuje v Kongrese – čo by tiež znamenalo torpédovú pomoc pre Ukrajinu.

Švédsko bude oficiálnym členom NATO už čoskoro

Stoltenberg navštívil krajinu po tom, čo Turecko dalo dlho očakávanú zelenú pre vstup Švédska do NATOMaďarsko na čele s Viktorom Orbánom je stále zostávajúcou krajinou, ktorá neudobrila pripojenie Švédska do NATO, no Blinken aj Stoltenberg očakávajú skoré schválenie.

 

Stoltenberg oznámil, že mu Orbán povedal, že maďarský parlament sa znovu zíde koncom februára. "Aj v súlade s tým, čo povedal, očakávam, že parlament krátko na to dokončí ratifikáciu," povedal Stoltenberg.

 

Švédsko a Fínsko – ktoré vstúpili do NATO minulý rok – už raz váhali so vstupom do aliancie zo strachu, že si znepriatelia Rusko, ale po invázii na Ukrajinu, ktorá sa neúspešne snažila o členstvo, zmenili názor.

 

Turecko získalo od Švédska ústupky voči kurdským militantom v krajine a súhlas USA s predajom 40 bojových lietadiel F-16 v hodnote 23 miliárd dolárov – ohlásené v rovnakom čase ako dohoda o pokročilejších lietadlách F-35 pre tureckého historického rivala Grécko, tiež NATO. členom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: France24, Reuters, Foto: Rolling Stone / AP / Jose Luis Magana
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies