RECEPT: Vianočný kapor na maďarský spôsob
Každý vie, že k pravým slovenským Vianociam patrí dobré jedlo. Najtradičnejším pochodom je kapor, avšak aj ten sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov. Nebojte sa experimentovať a skúste ho tento rok pripraviť neobyčajne, na maďarský spôsob.
Kombinácia ryby a rezancov možno znie zvláštne, no kapor na spôsob „Dorozsmai“ presvedčí vaše chuťové bunky. Recept je o niečo náročnejší, avšak výsledok stojí za to.

Suroviny
1 kg kapra (filé alebo sladkovodný sumec)
50 dkg domáce rezance
50 dkg šampiňónov
15 kg slaniny
2 stredné kúsky papriky
1 veľké paradajka (alebo 15 dkg domáceho leča)
2 dkg štipľavej papriky (podľa chuti)
2 veľké cibule
1 strúčik cesnaku
soľ podľa chuti
korenie podľa chuti
paprika podľa chuti (mletá)
3 dl slnečnicový olej
20 dkg strúhanky
1 lyžica múky
625 g kyslej smotany
Postup
Rybu nakrájame na menšie kúsky, posolíme a necháme hodinu odstáť. Medzitým pripravíme hubový papríkáš. Nakrájanú slaninu dáme na panvicu, pridáme jemne nakrájanú cibuľu a udusíme. Nakrájame papriku a paradajky na malé kocky, huby na plátky. Na podusenú cibuľku pridáme roztlačený cesnak, posypeme červenou paprikou a varíme s nakrájanou zeleninou, kým nebude mäkká. Pridávame korenie, soľ. Rozmiešame múku s kyslou smotanou a tiež ju pridáme do zmesi a povaríme. Pripravíme domáce rezance, rybu obalíme v trojobale a vysmažíme. Rezance zmiešame s omáčkou, následne vložíme do misy a rybu dáme na vrch. Vrch polejeme trochou kyslej smotany, ozdobíme paprikou a paradajkami.
Potom vložíme do rúry a do zlatista upečieme. Rúru nastavíme na 200 stupňov.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.
Zdroj: Netky Gabriela Nagyová
Foto: Szoky konyhája
Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk