USA udelili prvú pokutu za nedostatočné odstránenie satelitu z orbity

NETKY.SK • 3 Október 2023, 19:00 • 2 min
USA udelili prvú pokutu za nedostatočné odstránenie satelitu z orbity

WASHINGTON - Americká Federálna komisia pre komunikácie (FCC) v pondelok uviedla, že udelila prvú pokutu za trosky vo vesmíre. Spoločnosť DISH Network musí zaplatiť 150.000 dolárov (142.450 eur), pretože nebola schopná náležite odstrániť svoj satelit z obežnej dráhy.

slovakia

left justify in out

DISH Network podľa FCC svoj satelit EchoStar-7 po skončení jeho misie presunula na tzv. obežnú dráhu určenú pre satelity vyradené z prevádzky - avšak na výrazne nižšiu úroveň, než stanovujú podmienky na prevádzkovanie satelitu. EchoStar-7 poskytuje v USA televízne vysielanie vo vysokom rozlíšení. Vypustený bol v roku 2002 a z prevádzky mal byť vyradený vlani, píše Sky News.

 

Loyaan Egal z FCC pondelkové oznámenie označil za prelomové. Dáva podľa jeho slov veľmi jasne najavo, že FCC má výraznú autoritu v oblasti presadzovania pravidiel v oblasti vesmírnych trosiek a je schopná dodržiavanie týchto pravidiel uplatniť.

DISH Network si podľa FCC priznalo zodpovednosť a uviedlo, že jeho kroky mohli vyvolať znepokojenie v spojitosti s orbitálnymi troskami.

FCC v posledných rokov sprísnila opatrenia v spojitosti so satelitmi a v septembri 2022 schválila nové pravidlá s cieľom obmedziť riziko spojené s troskami z nefunkčných satelitov. Z obežnej dráhy musia byť odstránené do piatich rokov od ukončenia prevádzky. Predchádzajúci limit bol 25 rokov.


Z asi 10.000 satelitov vypustených na obežnú dráhu Zeme od roku 1957 už viac ako polovica nefunguje, uviedol minulý rok FCC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / Reuters / Sky News Foto: BNN Breaking
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies