Sulík a Matovič sa snažia kompenzovať, aký to bude mať dopad na elektrárne? Čaká ich bankrot?

NETKY.SK • 11 Február 2022, 10:14 • 2 min
Sulík a Matovič sa snažia kompenzovať, aký to bude mať dopad na elektrárne? Čaká ich bankrot?

Slovensko možno čaká bankrot Slovenských elektrární. Možno k tomu dôjde po tom, čo vláda schválila návrh na 50 % zdanenie nadmerných ziskov z predaja elektriny vyrábanej v jadrových elektrárňach.

slovakia

left justify in out

Zákon je údajne „ušitý“ na mieru práve Slovenským elektrárňam. Tie však tvrdia, že takéto opatrenie je pre ne likvidačné a hrozí im krach. Čo si o tom myslia odborníci a čo by znamenal pre Slovensko prípadný krach spoločnosti?

 

img

 

„Bohatým zoberieme a chudobným cez štátny rozpočet dáme,“ vyhlásil minister financií Igor Matovič. Spolu s ministrami Richardom Sulíkom, Veronikou Remišovou a Milanom Krajniakom ohlásili naraz kompenzácie aj zdanenie elektrární. „Dohodli sme sa na kompenzáciách pre zraniteľných odberateľov, ako sú školy, stredné školy, kultúrne inštitúcie a domovy dôchodcov,“ informovala šéfka Za ľudí Remišová.

 

img

 

Malo by ísť o vyše 50 miliónov eur. To je práve suma, ktorú štát plánuje získať navyše od elektrární, hoci priamu spojitosť medzi týmito dvoma opatreniami Matovič odmieta. „Nie je tam priame naviazanie. Dane nemôžu byť priamo účelovo viazané s následnými výdavkami,“ vyhlásil minister financií.

 

Slovenské elektrárne zostali šokované. „Prijatie tohto zákona bez akejkoľvek analýzy vplyvov na ekonomickú situáciu Slovenských elektrární vyústi do bankrotu spoločnosti a zastavenia procesu spustenia tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce,“ varovala firma.

 

img

 

Slovenské elektrárne sa o tomto opatrení mali dozvedieť až z tlačovej konferencie vlády. „Nebolo to s nami vôbec konzultované,“ potvrdil generálny riaditeľ SE Branislav Strýček. „Je to zdaňovanie fiktívnych ziskov, ktoré neexistujú, od spoločnosti, ktorá sa nachádza na vrchole svojho zadlženia,“ protestuje proti chystanému opatreniu. SE zaskočila aj 50-percentná sadzba. „To sme ešte nevideli nikde v Európe,“ vyhlásil Strýček.

 

Podľa elektrární si štát týmto krokom príliš nepomôže, lebo cena elektriny pôjde po tomto kroku opäť hore. Ak štát zdaní elektrárne navyše, už v marci im môžu dôjsť peniaze na výplaty pre 3 700 ľudí, ktorých zamestnávajú. Dlhujú 3,8 miliardy eur a neplnia podmienky na splácanie záväzkov voči bankám.

 

img

 

„Týmto rozhodnutím bude spôsobená obrovská škoda štátu ako minoritného akcionára a taktiež sa nevyrieši situácia s cenou energií, keďže SE nebudú schopné túto teoreticky vypočítanú nadmernú daň zaplatiť. V dôsledku tohto rozhodnutia nastane nárast ceny elektriny, keďže dôjde k zastaveniu spúšťania 3. bloku a dostavby 4. bloku Mochoviec,“ dodávajú SE.

 

Čo si o tom myslí Karel Hirman, energetický analytik? Ako sa pozerá na 50-percentné zdanenie nadmerných ziskov za predaj elektriny vyrobenej v jadrových elektrárňach?

 

„Prekvapilo ma to. Doteraz som neregistroval, že by Slovenské elektrárne mali nejaké nadmerné zisky. Skôr sa boria s problémami, sú na hrane kvôli stále nespustenému tretiemu a štvrtému bloku v Mochovciach. Z výsledkov, ktoré sú priebežne zverejňované, si nepamätám, že by spomedzi energetických spoločností práve Slovenské elektrárne patrili k nejakým lídrom v dosahovaní ziskovosti," povedal pre cas.sk.

 

img

 

Mohli by Slovenské elektrárne skrachovať?

„K tomu sa neviem vyjadriť. To by mal vedieť posúdiť štát, ktorý je tam cez ministerstvo hospodárstva spoluakcionárom. Boli o tom však diskusie už po nástupe tejto vlády, v ktorých sa hovorilo o tom, že Slovenským elektrárňam hrozí problém kvôli splatnosti úverov a kvôli tomu, že stále ešte nie je spustený ani ten tretí blok. Takže keď taká situácia hrozila pred rokom, rokom a pol, a odvtedy sa nič zásadné nezmenilo - zatiaľ ten tretí blok stále nefunguje - tak neviem, odkiaľ by sa tie nadmerné zisky mali vytvoriť."

 

Čo by nasledovalo?

„To je taká hypotetická otázka, že naozaj neviem. Ale je to veľmi zlý scenár. A nerozumiem, prečo by k nemu malo dôjsť teraz, keď je to spustenie tretieho bloku už skutočne na spadnutie. Štát je v Slovenských elektrárňach celé tie dlhé roky akcionárom, a to, že si za Ficovej vlády neposilnil pozíciu, keď mohol, bola podľa mňa strategická chyba," dodal.

 

 

Ceny porastú

 

Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk je presvedčený, že ceny porastú. Vysoké ceny energií zaťažujú slovenských odberateľov či už zo strany podnikateľov, samospráv i niektorých typov domácností, ktoré žiadajú o finančné kompenzácie. Nanešťastie, trendy nie sú pozitívne a pravdepodobne aj regulované ceny energie v budúcom roku ešte porastú. Vláda je preto pod značným tlakom a hľadá zdroje tam, kde by logicky mali byť. Problémom je stále neukončená dostavba Mochoviec, značná zadlženosť elektrární a ohromná strata potenciálnych výnosov. Preto bude dôležité hľadať kompromisné riešenie, ktoré neohrozí prevádzku elektrární a dostavbu 3. a 4. bloku v Mochovciach.

 

Prečítajte si: Tento rok porastie HDP zrejme o 3,5 %, budúci rok o 5,3 %



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona