USA silový trojboj musí umožniť transgender športovcom súťažiť v ženskej divízii po tom ako prehrali súd v prípade diskriminácie

NETKY.SK • 7 Marec 2023, 13:19 • 2 min
USA silový trojboj musí umožniť transgender športovcom súťažiť v ženskej divízii po tom ako prehrali súd v prípade diskriminácie

JayCee Cooper, transrodový atlét, vyhral tento týždeň diskriminačný spor proti silovému trojboju v USA po tom, čo mu federácia zakázala súťažiť v ženských súťažiach.

slovakia

left justify in out

S Cooperovým víťazstvom prichádza mandát federácie „prestať a upustiť od všetkých nečestných diskriminačných praktík“ kvôli sexuálnej orientácii a rodovej identite.
Organizácia musí do dvoch týždňov revidovať svoju politiku týkajúcu sa týchto problémov, čo znamená, že transatléti budú môcť súťažiť v kategórii žien po predchádzajúcom zákaze.


Cooper podalv roku 2019 sťažnosť na ministerstve ľudských práv v Minnesote, v ktorej tvrdil, že organizácia porušila štátny zákon o ľudských právach tým, že jej a ďalším transšportovcom zakázala súťažiť v súťažiach žien.
Potom podala žalobu proti USA Powerlifitng na štátnom súde v roku 2021.
"Už som bol unavený zo spôsobu, akým sa so mnou zaobchádza; Už ma omrzelo, ako sa zaobchádza s mojou komunitou, a dosť bolo," povedal Cooper pre KARE-TV.
"Cítim hlavne úľavu. Myslím si, že sme tu potrebovali vyhrať a je to dobrý pocit."


"Škoda je v tom, že človeka nútite predstierať, že je niečo iné" uvádza sa v rozsudku. "To je samotná podstata separácie a segregácie a to je to, čo MHRA zakazuje."
USA Powerlifting zváži odvolanie.


"Naša pozícia bola zameraná na vyváženie potrieb cis- a transgender žien, ktorých schopnosti sa výrazne líšia v čisto silových športoch," uviedol vo vyhlásení prezident USA Powerlifting Larry Maile.
Ako konkurenčné nevýhody pre transrodových konkurentov však súd uviedol „zvýšené riziko depresie a samovrážd, nedostatočný prístup k tréningovým a cvičebným zariadeniam alebo iné potláčanie výkonu bežné u transrodových osôb“.


Podľa Open Powerlifting, Cooper naposledy súťažila na AMP Classic Open Nationals v Texase v roku 2022, kde skončila na treťom mieste z troch súťažiacich vo svojej divízii.
Cooper v roku 2019 dvakrát súťažil s jedinou konkurentkou – Rebeccou Richnofsky – v kategórii žien raw 198+, pričom v oboch prípadoch vyhral. Na národných majstrovstvách USPA 2019 skončila na štvrtom mieste zo štyroch súťažiacich v tejto kategórii.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies