UCM a Trnavská univerzita v Trnave rokujú o vytvorení konzorcia dvoch univerzít

NETKY.SK • 31 Marec 2023, 10:30 • 2 min
UCM a Trnavská univerzita v Trnave rokujú o vytvorení konzorcia dvoch univerzít

BRATISLAVA - Trnavská univerzita v Trnave a Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave rokujú o parametroch výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, ktorej cieľom je investičná podpora pri strategickom rozvoji vysokých škôl. Cieľom oboch univerzít je vytvoriť spoločné konzorcium dvoch univerzít.

slovakia

left justify in out

"V týchto dňoch sumarizujeme materiál, ktorý má odpovedať na otázku finančných nákladov spojených s potenciálnym projektom a s vecným obsahom projektu v súlade s avizovanými parametrami výzvy," priblížil rektor Trnavskej univerzity René Bílik. Podľa prorektora pre rozvoj a vzťahy s verejnosťou UCM v Trnave Andreja Brníka sú trnavské univerzity na Slovensku jediné, ktoré sú na projekt už rok pripravené a majú potenciál sa v budúcnosti integrovať. S týmto cieľom majú spracované i právne analýzy a cestovnú mapu. "Dôvod, prečo sme sa nezapojili v predošlej fáze, bol ten, že výzva nebola realizovateľná, keďže boli zle nastavené ukazovatele a možnosti čerpania financií. Po vzájomnej komunikácii s ministerstvom školstva vzali časť pripomienok na vedomie a zapracovali ich," poznamenal Brník.

 

Ak hodnotia podľa neho aktuálne ukazovatele (nie formu, akou sa majú univerzity integrovať), je výzva postavená lepšie. "I tak sú však termíny realizovateľnosti hraničné a bude náročné ich v podmienkach slovenskej legislatívy a štátneho aparátu dodržať," dodal. MŠVVaŠ SR vyhlásilo výzvu na predkladanie projektových zámerov na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl. Výzva je realizovaná z plánu obnovy. "Cieľom výzvy je podpora strategického rozvoja vysokých škôl a zvyšovanie ich konkurencieschopnosti prostredníctvom spájania do väčších celkov, komplexnej rekonštrukcie, modernizácie a budovania integrovanej výskumnej, vzdelávacej a ubytovacej infraštruktúry," uviedlo ministerstvo školstva na svojom webe. Na spájanie sa vysokých škôl do konzorcií je z plánu obnovy alokovaných 72 miliónov eur. Uzávierka výzvy je 14. apríla. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona