Ceny ropy idú opäť nahor, čo za tým stojí?

NETKY.SK • 29 Apríl 2020, 08:21 • 2 min
Ceny ropy idú opäť nahor, čo za tým stojí?

Ceny ropy v stredu ožili a vzrástli. Komodita tak zmazala časť zo strát po masívnych výpredajoch v predchádzajúcom dni.

slovakia

left justify in out

Obavy z nedostatku kapacít 

Tie odštartoval hlavný ropný fond Spojených štátov - ETF, keď začal predávať svoje krátkodobé zmluvy na komoditu pre obavy z nedostatku skladovacích kapacít. Cena americkej WTI sa v dôsledku toho vo včerajších hodinách nakrátko prepadla o vyše 21 %.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Harshita Anandani (@harshitaanandani),

 

Nárast o 10%

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa v stredu o 7.37 h SELČ predával po 13,67 USD (12,57 eura). To bolo o 1,33 USD alebo 10,78 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

 

Cena júnového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila o 71 centov alebo 3,47 % na 21,17 USD za barel.

(1 EUR = 1,0877 USD)

 

Plný výkon 

"Výnimočne slabé krátkodobé ceny budú pretrvávať, až kým výroba neklesne natoľko, aby sa zmiernil tlak na skladovacie zariadenia, ktoré už fungujú na plný výkon," uviedla Elena Nadtotchi, viceprezidentka a vedúca úverovej agentúry Moody’s. "Významné úpravy ponuky by mali pomôcť vyrovnať trh ešte počas tohto roku, ale tempo opätovného vyváženia a zvýšenie cien ropy bude závisieť od dopytu," dodala.

 

img

 

Do budúcna 

Predpovede ceny pre WTI podľa ratingovej agentúry Moody's je v tomto roku v súčasnosti 30 dolárov za barel a budúci rok to má byť 40 dolárov. Brent vidí ceny v priemere 35 dolárov za barel v roku 2020 a 45 dolárov v roku 2021. Svoje predikcie spája v súvislosti s globálnou recesiou.

 

Ceny ropy v utorok prudko kolísali medzi ziskami a stratami. Pandémia koronavírusu, ktorá prinútila krajiny na celom svete zastaviť svoje ekonomiky, zmrazila dočasne celý svetový trh.

 

Situácia v USA

Zatiaľ čo sa skladovanie rýchlo zaplňuje, mali by producenti znížiť ťaženie bridlicovej ropy v USA odhadované konzultantmi Rystad Energy na 300 000 barelov za deň (bpd) v dvoch najbližších mesiacoch. Malo by to pomôcť spomaliť toky do nádrží. Spojené štáty americké sú v súčasnosti najväčším producentom ropy na svete.

 

img

Port Arthur, Texas, USA

 

Regulačné orgány v štáte Texas, ktorý je najväčším producentom ropy v krajine, budú 5. mája hlasovať o tom, či prijať obmedzenia produkcie. Úradníci v štátoch Severná Dakota a Oklahoma tiež skúmajú spôsoby, ako legálne povoliť zníženie produkcie.

 

Bankrot 

Americká ropná spoločnosť Diamond Offshore vyhlásila bankrot s dlhmi v sume 2,6 mld. USD, keďže odvetvie energetiky postihol pád cien ropy. Firma uviedla, že dôvodom jej bankrotu je nedávna cenová vojna medzi Ruskom a inými veľkými producentmi ropy. Spoločnosť Diamond Offshore sa vzhľadom na špecializáciu na relatívne drahé veľmi hlboké vrty dostala do konkurenčnej nevýhody, keďže ceny ropy sa prepadli.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gabe Vazquez (@throttles_down),

 

Strata už pred zastavením ekonomiky 

V záverečnom kvartáli roku 2019 vykázala spoločnosť čistú stratu 62,7 mil. USD, čiže predtým ako sa ceny májových dodávok ľahkej americkej ropy tento mesiac dostali do negatívneho teritória. Spoločnosť v skoršej časti tohto mesiaca neuhradila úroky z dlhopisov v hodnote 500 mil. USD, ktoré sú splatné v roku 2039.

 

Vyjadenie Moody’s

"Rozhodnutie firmy Diamond neuhradiť úroky ukazuje, že koronavírusom spôsobený pokles cien ropy odložil na neurčito akékoľvek potenciálne zotavenie aktivity v oblasti vrtov na morskom dne," uviedol Pete Speer z ratingovej agentúry Moody’s.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies