USA poskytnú sýrskym utečencom humanitárnu pomoc vo výške pol miliardy dolárov

NETKY.SK • 12 September 2014, 14:00 • 2 min
USA poskytnú sýrskym utečencom humanitárnu pomoc vo výške pol miliardy dolárov

ANKARA - Humanitárnu pomoc v hodnote takmer 500 miliónov dolárov poskytnú Spojené štáty ľuďom a krajinám, ktoré postihla sýrska občianska vojna. Oznámil to dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Balíček zahŕňa viac než 250 miliónov dolárov "na pomoc utečencom a hostiteľským komunitám v susedných krajinách zasiahnutých touto krízou", uviedol Kerry vo vyhlásení.

 

V susedných krajinách sú podľa OSN registrované približne tri milióny sýrskych utečencov, mnohí však zostávajú vo svojej vlasti uviaznutí postupom islamistických militantov alebo majú problémy dostať sa k otvoreným hraničným prechodom.

 

Dôsledkom konfliktu bola nútená opustiť svoje domovy už takmer polovica celkového počtu Sýrčanov, vyčíslil pred dvoma týždňami Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Predpokladá sa, že mimo svojich domovov žije v krajine 6,5 milióna Sýrčanov.

 

Najvyššia koncentrácia sýrskych utečencov v rámci susedných krajín je v Libanone (1,17 milióna), Turecku (830.000), Jordánsku (613.000) a Iraku (215.000). Zvyšok sa nachádza v Egypte a iných krajinách, uvádza príslušný úrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies