TIP NA KNIHU Nie je jej dovolené smútiť nad stratou milovaného, nie je jej dovolené hovoriť pravdu. Čo cítila, bolo totiž zakázané!

NETKY.SK • 21 August 2022, 14:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Nie je jej dovolené smútiť nad stratou milovaného, nie je jej dovolené hovoriť pravdu. Čo cítila, bolo totiž zakázané!

Smútenie je proces zdĺhavý, netrvá deň, týždeň, ba ani mesiac. Kto smúti, musí si uvedomiť, že čím hlbšia bola láska, čím silnejšie puto, čím intenzívnejšie spomienky a čím zaplnenejšia myseľ jednou tvárou, tým ťažšie doľahne na prežívanie strata.

slovakia

left justify in out

Je to čosi podobné, ako navliecť duši závoj, tmavý a nie vzdušný, ale taký, pre ktorý sa horšie dýcha. Horšie sa spáva. Horšie sa predstiera. Horšie sa hľadí na všadeprítomný ruch, na jazdiace autá a bežiace telá, na hýbajúci sa vzduch a neprestávajúci kolobeh.

 

T. J. Lex, pomerne nová autorka opradená trochou záhady, lebo sa nevie, ako sa naozaj volá, kde skutočne prebýva, aké záľuby ju činia šťastnou, napísala príbeh s názvom Za hranicami túžby, v ktorom rozohrala hru na skrývačku. Jedna skrýva city, druhý zasa zatajuje pravdu, tretí si ako útočisko zvolil alkohol.

 

img

 

Liana

 

Zoznámte sa s Lianou, hrdinkou mladou, inteligentnou a i na pohľad príťažlivou. Pravda, možno ste sa s ňou už ako-tak oboznámili vďaka autorkinej prvotine Za hranicami rozkoše, ale ak aj náhodou sú jej meno ako i osud neznáme, netreba zúfať. T. J. Lex to vymyslela tak, aby sa dalo čítať aj bez listovania v predchádzajúcom diele.

 

Liana nie je obyčajná, alebo lepšie vyjadrené, čo sa jej stalo, nie je obyčajné. Kedysi, na prahu dospelosti, sa z východného Slovenska presťahovala na západ, za veľkými možnosťami a ružovými snami. Nasťahovala sa k tete, žene kultivovanej, bohatej, ale i dobrosrdečnej. A tam, v jej dome, sa všetko zmenilo aj zničilo, a ak vravím všetko, mám na mysli naozaj všetko.

 

img

 

Ona sa totiž zaľúbila, vášnivo a vrúcne, do tetinho manžela, do síce nie pokrvného, ale predsa strýka, a on jej záujem potajomky oplácal. Bola to vzrušujúca aféra, špinavá i čistá súčasne. Pokračovala by, ak by nezomrel, ak by jeho telo nezmizlo, ak by sa nekonal pohreb.

 

Neskôr

 

Po udalosti, čo jej ukradla radosť, čo ju nadobro donútila uzatvoriť sa do ríše bolesti, jednoducho opustila prostredie, bez jediného slova rozlúčky sa pobrala preč. Nikoho nekontaktovala, nikomu neponúkla príležitosť kontaktovať ju. Utiahla sa do ústrania, pokúšala sa nevyčnievať, dokonca i inakšie meno používala. Naivne dúfala, že čo bolo, pominulo, že prízraky dávnych dní odpočívajú v pokoji a viac sa jej neukážu na oči. Ach, ako veľmi sa mýlila!

 

img

 

Nové

 

Liana sa postaví tvárou v tvár tým, ktorých vídala kedysi, ale objavia sa i nové zážitky, nové hriechy, i nové lásky. Zistí, že nielen ona má roztrieštené vnútro, a že niektoré záležitosti, tie najčiernejšie, by nemali ostávať nepovšimnuté. Autorka sa prekvapivo rozhodla nezamerať sa na stupňovanie erotického napätia, vsadila na záhadu, na pravdu aj lož, na túžby a ich hranice. Dokázala, že písať vie, a ešte ako výborne. Človek si odnesie príjemno na pocitoch a ešte akési presvedčenie, že jedného dňa, skôr či neskôr, sa každý smútiaci pohne vpred. Lebo tak to býva, tak to musí byť.

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU Jej neobyčajnosť vás prekvapí. Jeho tajomstvo vás šokuje. Ich príbeh vám nedá spať!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies