USA darovali slovenským colníkom 5 detektorov na rádioaktivitu

NETKY.SK • 27 Apríl 2011, 11:57 • 2 min
USA darovali slovenským colníkom 5 detektorov na rádioaktivitu

USA darovali slovenským colníkom 5 detektorov na rádioaktivitu

slovakia

left justify in out

img

Colníci na Slovensku môžu oddnes pri svojej rutinnej práci využívať 5 nových ručných detekčných prístrojov, ktoré umožňujú monitorovanie, identifikovanie, meranie a lokalizovanie prítomnosti ionizujúceho žiarenia a identifikáciu rádioaktívnych materiálov počas colných kontrol dopravných prostriedkov, osôb a tovarov.
"Získali sme ich darom od americkej vlády na základe memoranda o spolupráci. Súčasťou daru je aj školenie, aj servis, takže slovenská colná správa nemá s týmito zariadeniami žiadne výdavky," uviedla dnes pre TASR v Bratislave pri odovzdávaní prístrojov generálna riaditeľka Colného riaditeľstva (CR) SR Mária Machová.
Novú detekčnú techniku na pôde CR SR odovzdali slovenskej strane zástupcovia Veľvyslanectva USA. Počas slávnostného aktu odovzdávania daru slovenskej colnej správe veľvyslanec USA Theodore Sedgwick vyjadril presvedčenie, že detekčné, ľahko prenosné prístroje prispôsobené na využitie v teréne prispejú vďaka prepracovanej technológii k záruke všeobecnej bezpečnosti obyvateľstva.
Detekčný prístroj je špeciálne skonštruovaný tak, aby v reálnom čase identifikoval jadrový materiál a spustil bezpečnostný alarm. Keďže ide o vysokocitlivý prístroj na zisťovanie gama a neutrónového žiarenia je možné ho využiť aj v prípade detekcie nízkych hladín nežiaduceho žiarenia alebo pri odhaľovaní prepravy maskovaných jadrových materiálov. Nové detekčné prístroje sú odolné voči vysokej teplote, nečistotám, vlhkosti, sú odolné voči nárazom i vibráciám.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies