USA a Rusko odsúhlasili plán na vyhlásenie prímeria v Sýrii od 27. februára

NETKY.SK • 22 Február 2016, 17:32 • 2 min
USA a Rusko odsúhlasili plán na vyhlásenie prímeria v Sýrii od 27. februára

WASHINGTON - Spojené štáty a Rusko odsúhlasili dnes plán na vyhlásenia prímeria v Sýrii s platnosťou od soboty 27. februára. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov USA.

slovakia

left justify in out

Podľa zdrojov sa obe strany dohodli dnes na podobe a podmienkach takzvaného "zastavenia nepriateľských akcií" v Sýrii, píše AP.


Prímerie sa však nevzťahuje na útočenie na ciele a pozície extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) a Frontu an-Nusra, napojeného na teroristickú sieť al-Káida.


Oficiálne oznámenie prímeria sa očakáva po telefonickom rozhovore prezidentov USA a Ruska - Baracka Obamu a Vladimira Putina.


Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa na predbežnom znení dohody o prímerí v Sýrii telefonicky zhodol v nedeľu s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. Obaja šéfovia diplomacií mali následne osloviť strany zainteresované v sýrskej občianskej


Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že Lavrov a Kerry hovorili spolu o "podobe a podmienkach" prímeria v Sýrii v priebehu dvoch dní už druhýkrát, pričom sa zhodli v názore, že navrhované prímerie sa nebude vzťahovať na skupiny, ktoré Bezpečnostná rada OSN pokladá za teroristické organizácie.


Podľa Kerryho malo Rusko o navrhovanej dohode o prímerí v Sýrii rokovať s Iránom a sýrskou vládou, zatiaľ čo Spojené štáty viedli konzultácie so sýrskou opozíciou a členmi medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies