USA a Kanada sa dohodli na zmenách pravidiel pre časť žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 17:30 • 2 min
USA a Kanada sa dohodli na zmenách pravidiel pre časť žiadateľov o azyl

OTTAWA/WASHINGTON - Spojené štáty a Kanada uzavreli dohodu, ktorá kanadským úradom umožní zamietnuť žiadateľom o azyl vstup na územie Kanady cez neoficiálne hraničné priechody.

slovakia

left justify in out

Zmeny majú v piatok oznámiť kanadský premiér Justin Trudeau a americký prezident Joe Biden, ktorý je v Kanade na návšteve. Ide o súčasť úsilia obmedziť príchody migrantov cez Roxham Road, neoficiálny priechod medzi americkým štátom New York a kanadskou provinciou Quebec.

 

Nová dohoda si nevyžaduje schválenie v americkom Kongrese a preto môže vstúpiť do platnosti čoskoro. Ide o dodatok k Dohode o bezpečnej tretej krajine, na základe ktorej musela Kanada prijímať osoby prichádzajúce aj cez neoficiálne priechody. Migranti to často využívali. Trudeau tvrdí, že jediný spôsob, ako zastaviť nezákonné príchody cez Roxham Road, je opätovne prerokovať dohodu, ktorá začala platiť v decembri 2004.

 

Úrady v štáte New York minulý mesiac oznámili, že poskytujú bezplatné autobusové lístky migrantom, ktorí cestujú k hraniciam s Kanadou. Kanada tiež vytvorí nový utečenecký program pre 15.000 migrantov, ktorí utekajú pred prenasledovaním a násilím v Južnej a Strednej Amerike. Počet osôb prichádzajúcich do USA cez hranice z Kanady sa v poslednom období zvýšil. Spojené štáty nedávno začali letecky presúvať migrantov z Kanady do amerického štátu Texas. Tam úrady rozhodujú o ich návrate do Mexika či krajiny pôvodu. Umožňuje to opatrenie zavedené počas pandémie koronavírusu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona