O hlasovací preukaz bude možné požiadať do začiatku februára

NETKY.SK • 30 December 2019, 06:37 • 2 min
O hlasovací preukaz bude možné požiadať do začiatku februára

BRATISLAVA - Februárových volieb do Národnej rady (NR) SR 2020 sa bude môcť slovenský volič zúčastniť aj vtedy, pokiaľ bude mimo pobytu trvalého bydliska. V takomto prípade však musí požiadať o hlasovací preukaz.

slovakia

left justify in out

Kdekoľvek na Slovensku

Ak má totiž volič vystavený platný hlasovací preukaz, môže voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Listom alebo emailom na adresu obce môže požiadať o preukaz do 10. februára 2020. Osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby je možné požiadať o vydanie preukazu do 28. februára 2020, teda deň pred voľbami.

 

img

 

Požiadanie o preukaz

Obec zašle v takomto prípade hlasovací preukaz na adresu trvalého pobytu voliča, ak v žiadosti neuvedie inú korešpondenčnú adresu, najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti. Preukaz bude zaslaný doporučenou zásielkou "do vlastných rúk".

 

img

 

Hlasovanie mimo územia SR

Poslancov Národnej rady SR možno vďaka voľbe poštou voliť aj zo zahraničia. Treba však o ňu požiadať. Záujemcovia o takúto formu hlasovania môžu podať žiadosť do 10. januára 2020. Žiadať sa dá listom alebo elektronicky. Voliči nájdu žiadosť na webstránke Ministerstva vnútra (MV) SR. Netreba však zabúdať, že voličom môže byť iba osoba, ktorá v deň volieb dovŕši 18 rokov, je občanom Slovenskej republiky, a má trvalý pobyt na území SR.

 

img

 

Parlamentné voľby 2020

Dátum konania volieb je stanovený na deň 29. február 2020. Kandidovať bude 25 politických subjektov. Volič môže do obálky vložiť jeden hlasovací lístok bez úprav, alebo na ňom zakrúžkovať preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Volič bude môcť zakrúžkovať maximálne 4 mená preferovanej jednej politickej strany. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies