V USA nemajú analógy, ktoré by nahradili ruský raketový motor RD-180

NETKY.SK • 14 Február 2020, 15:52 • 2 min
V USA nemajú analógy, ktoré by nahradili ruský raketový motor RD-180

MOSKVA – Analytici na americkom kongrese sa domnievajú, že Spojené štáty nebudú schopné nájsť alternatívu k ruskému raketovému motoru RD-180 najmenej do roku 2030.

slovakia

left justify in out

Výskumná služba amerického kongresu uviedla, že Spojené štáty nebudú schopné nahradiť ruský raketový motor RD-180 najmenej ďalších desať rokov.

 

Ako odborníci vysvetlili, v Spojených štátoch už niekoľko rokov prebieha vývoj vlastného motora a však doteraz nebolo možné dosiahnuť ukazovatele účinnosti a spoľahlivosti ruského aparátu.

 

Podľa analytikov, prechod na alternatívny motor alebo na raketový nosič sa nezaobíde bez technických, softvérových alebo organizačných rizík. Je nepravdepodobné, že bude možné dosiahnuť účinnosť a spoľahlivosť, ktorú má RD-180 ani do roku 2030.

 

Spojené štáty používajú ruský motor pre zrýchlenie prvej etapy jednorázovej dvojstupňovej štartovacej rakety nosiča Atlas V, ktorá vypúšťa do vesmíru vojenské satelity leteckých síl USA a výskumné zariadenia NASA. Prvýkrát bola dohoda o dodávke prístroja uzavretá v roku 1997 a potom sa opakovane predlžovala. V roku 2016 sa Senát USA dohodol na nákupe 18 raketových motorov do roku 2022.

 

Americkí experti sa podieľali na vytvorení modelu RD-180 v 90. rokoch a dokonca dostali aj niektoré dokumenty, ale nedokázali vyvinúť vlastný motor s rovnakými vlastnosťami.

 

Hľadanie alternatívy k RD-180 sa začalo v USA v roku 2015, píšu analytici na kongrese. Dôvodom zintenzívnenia procesu bola reakcia Moskvy na americké sankcie po udalostiach na Ukrajine. Ruská federácia oznámila možné zrušenie dodávok RD-180 do Spojených štátov.

 

Vo výskumnej službe amerického kongresu sú si vedomí, že dnes sú všetky americké vesmírne programy na hĺbkový prieskum vesmíru a východ na geostacionárnej dráhe je spojený s ruskými motormi. 

               



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona