USA a Čína budú úzko spolupracovať ohľadom jadrových hrozieb zo strany KĽDR

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 07:10 • 2 min
USA a Čína budú úzko spolupracovať ohľadom jadrových hrozieb zo strany KĽDR

WASHINGTON - Spojené štáty budú spolupracovať s Čínou na prevencii ďalších aktivít Severnej Kórey týkajúcich sa jadrových a raketových skúšok. Vyhlásil to vo štvrtok americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Pchjongjang totiž v uplynulých mesiacoch vykonal test vodíkovej bomby a viackrát skúšobne odpálil balistické strely, pričom Západu adresoval niekoľko vyhrážok.

 

Obama sa stretol so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom popri dvojdňovom bezpečnostnom summite o jadrovom terorizme, ktorý sa koná vo Washingtone. Podľa šéfa Bieleho domu, ktorého cituje stanica BBC, si obe predmetné krajiny želajú Kórejský polostrov bez jadrového arzenálu.

 

Čínsky vodca uviedol, že je kľúčové, aby všetky strany "plne a striktne" uplatňovali nedávno uvalené sankcie proti KĽDR. Peking je pritom najbližším spojencom a hlavným obchodným partnerom Pchjongjangu.

 

Čína a USA v spoločnom vyhlásení uviedli, že budú organizovať každoročné rokovania o jadrovej bezpečnosti a podporovať činnosť príslušných medzinárodných orgánov.

 

Washington dlhodobo žiada Peking, aby vyvinul na Severnú Kóreu väčší tlak. Biely dom vo svojom februárovom vyhlásení uvádza, že Čína disponuje "jedinečným vplyvom na režim v KĽDR" a má potenciál na presadenie zmien v jej jadrovej politike. Obama prisľúbil užšiu spoluprácu v tejto oblasti aj s Južnou Kóreou a Japonskom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies