V Antarktíde prvýkrát namerali nad dvadsať stupňov

NETKY.SK • 18 Február 2020, 14:49 • 2 min
V Antarktíde prvýkrát namerali nad dvadsať stupňov

Na Seymourovom ostrove, ktorý patrí k Antarktíde, namerali vedci 9. februára teplotu 20, 7 stupňov Celzia. Na južnej pologuli síce teraz panuje leto, ale takéto teploty tu boli v minulosti nepredstaviteľné.

slovakia

left justify in out

"Nikdy za celú históriu meraní sme nezaznamenali takto vysokú teplotu," uviedol brazílsky vedec Carlos Schaefer, ktorý sa špecializuje na štúdium permafrostu (večne zamrznutej pôdy).

 

Teploty kolíšu

Argentínska základňa Esperanza ležiaca na severnom výbežku Antarktického polostrova ohlásila už 6. februára teplotu 18,3 stupňa Celzia, ktorá predstavuje rekord pre pevninskú časť Antarktídy.

 

Podľa Schaefera bola rekordná teplota pre celú Antarktídu nameraná na Seymourovom ostrove v rámci dvadsaťročného brazílskeho projektu zameraného na vplyv klimatických zmien na večne zamrznutú pôdu. Vedci teplotu merali na 23 rôznych odľahlých monitorovacích staniciach v Antarktíde.

 

Schaefer povedal, že teploty na Antarktickom polostrove, súostrovie Južné Shetlandy, ostrove Jamesa Rossa a ďalších ostrovoch v oblasti značne kolíšu.

 

Po ochladení v prvom skúmanom desaťročí následne výrazne vzrástli. Podľa expertov podieľajúcich sa na brazílskom projekte je to zrejme spôsobené klimatickým javom El Niňo a zmenami morských prúdov.

 

 

Rekordné teploty

Nejde ale o nejakú výnimku, ktorá by sa týkala len tohto ostrova. Tiež kontinentálne Antarktída zaznamenala podobne vysoké teploty, ktoré sa zapísali medzi rekordy.

 

Teplota nameraná na vedeckej stanici Esperanza prekonala doterajší rekord 17,5 stupňa Celzia z marca 2015. Argentína tu teplotu meria od roku 1961. Lokálny rekord pokorila aj zhruba o 100 kilometrov južnejšie položená základňa Marambio, kde ortuť teplomera vystúpila až na 14,1 stupňa Celzia. Na základni sa teplota meria od roku 1971, najteplejšie tu až do štvrtka bolo vo februári 2013 - 13,8 stupňa Celzia.

 

 

Niekoľko vedeckých základní

Argentína má vo svojom výseku Antarktídy hneď niekoľko vedeckých základní. Ľadový kontinent nepatrí žiadnemu štátu, nároky na časť územia si však okrem Buenos Aires činí Austrália, Čile a Nový Zéland a štáty severnej pologule Francúzsko, Británia a Nórsko. Teploty v letných mesiacoch, teda medzi októbrom až februárom, kolíšu väčšinou medzi -10 až -40 stupňami Celzia.

 

Antarktída nie je v tejto chvíli jediným miestom s nezvyčajne vysokými teplotami, upozornil dnes denník The Washington Post.

 

Vlny horúčav podobne ako pred pár mesiacmi Európu teraz zasiahli celú Latinskú Ameriku. V Čile sa tento týždeň podarilo namerať 30 stupňov na zatiaľ najjužnejšie položenom mieste na svete; je ním mesto Porvenir, ktoré leží na súostroví Ohňová zem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona