Hustý dážď skomplikoval priebeh známeho festivalu Burning man v USA, úrady hlásia jednu obeť

NETKY.SK • 4 September 2023, 14:00 • 2 min
Hustý dážď skomplikoval priebeh známeho festivalu Burning man v USA, úrady hlásia jednu obeť

LOS ANGELES - Nevadské úrady v nedeľu uviedli, že vyšetrujú smrť jednej osoby na alternatívnom festivale Burning Man po tom, čo tisíce účastníkov festivalu zastihol v sobotu silný lejak, ktorý premenil púštny piesok na blato siahajúce po členky.

slovakia

left justify in out

Kancelária miestneho šerifa uviedla, že k úmrtiu prišlo v sobotu počas dažďa. Neposkytla však bližšie informácie o príčine úmrtia obete alebo o jej identite.

 

Vyše 60-tisíc ľudí cestuje každý rok do odľahlej oblasti na severozápade Nevady, aby sa zišli v improvizovanom mestečku Black Rock City a tvorili umenie a hudbu, uvádza sa na oficiálnej stránke festivalu Burning Man (Horiaci muž). Podľa miestnych médií prišlo na festival tento rok približne 73-tisíc ľudí.

Aj napriek sobotňajšiemu výdatnému dažďu, ktorý skomplikoval priebeh podujatia, mali mnohí účastníci festivalu v nedeľu veselú náladu, píše agentúra Reuters. Niektorí sa však rozhodli festival opustiť a pešo sa vydali na približne osem kilometrov dlhú cestu k najbližšej diaľnici, odkiaľ premávajú kyvadlové autobusy do mesta Reno. Nie sú však k dispozícii informácie o tom, koľko účastníkov sa rozhodlo odísť.
Prístup na miesto konania podujatia asi 180 kilometrov severne od Rena zostáva aj naďalej uzavretý pre záplavy a polícia bude otáčať každého, kto sa pokúsi na festival dostať, uviedla kancelária miestneho šerifa.
Festival Burning Man sa začal 27. augusta a má trvať do pondelka. Svoje pomenovanie dostal podľa hlavného podujatia festivalu – pálenia drevenej sochy muža, ktoré sa koná predposlednú noc festivalu.

 

Organizátori sa pokúsia túto sochu v nedeľu večer podpáliť aj napriek ďalším predpovediam avizujúcim dážď. Tradíciu festivalu založil umelec Larry Harvey, ktorý na letný slnovrat v roku 1986 - po tom, čo ho opustila priateľka - spálil na pláži Baker Beach v San Franciscu veľkú drevenú sochu muža so psom ako symbolickú bodku za svojím minulým životom. Tento happening prilákal množstvo divákov a opakoval sa aj nasledujúce roky.

Neskôr bolo podujatie presunuté do neobývanej oblasti na dne vyschnutého jazera v severnej Nevade. Medzi návštevníkmi festivalu je každoročne aj množstva celebrít a influencerov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SME / Reuters Foto: The New York Times / Shutterstock / Diana Jensen / EPA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies