Úrady vypúšťajú priehrady v okolí Houstonu, kde povolali ďalších 1000 príslušníkov Národnej gardy

NETKY.SK • 28 August 2017, 16:39 • 2 min
Úrady vypúšťajú priehrady v okolí Houstonu, kde povolali ďalších 1000 príslušníkov Národnej gardy

HOUSTON - Americké úrady nariadili vypustenie vodných nádrží v okolí mesta Houston v štáte Texas, ktoré trápia rozsiahle povodne spôsobené hurikánom Harvey. Tento krok má zabrániť ďalším väčším záplavám v centre mesta, ktoré v najbližších dňoch čakajú ďalšie výdatné zrážky.

slovakia

left justify in out

Vodu začali vypúšťať v pondelok ráno z nádrží Addicks a Barker, v ktorých sa hladina zvyšovala o 15 centimetrov za hodinu. Obyvateľov žijúcich v ich blízkosti úrady preto ešte v nedeľu varovali pred možnými záplavami ulíc a odporučili im pripraviť sa na možný odchod z domovov. Povinnú evakuáciu nariadili v okrese Fort Bend na juhu Houstonu pri rieke Brazos, v ktorej by voda mohla podľa predpovedí dosiahnuť 18 metrov.


Houston sužujú od nedele doteraz najmasívnejšie povodne, ktoré vyhnali na strechy domov tisícky ľudí. V zatopených oblastiach záchranári pomohli už približne dvetisíc ľuďom, píše BBC. Ako informuje agentúra AP, pri zásahoch musia dávať prioritu život ohrozujúcim situáciám, a tak si mnohé rodiny musia v ťažkej situácii pomôcť samé. Tamojšie kongresové centrum slúži ako útočisko pre potrebných, tak ako to bolo pred dvanástimi rokmi v prípade hurikánu Katrina. Viaceré nemocnice v okolí museli pre zvyšujúcu sa hladinu vody evakuovať. Podľa niektorých správ živel v Houstone a okolí pripravil o život päť ľudí, úrady však zatiaľ potvrdili len jedno tamojšie úmrtie. Okrem toho v dôsledku Harveyho zomrel aj jeden človek v okrese Aransas. V pobrežnom okrese Galveston úrady evakuovali 1 200 ľudí.

 

Houston po hurikáne Harvey zasiahli rozsiahle povodne

Ako v pondelok počas tlačovej konferencie informoval Brock Long z Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií, povodne už zasiahli 50 okresov v Texase. Prudké dažde by podľa predpovední mali zasiahnuť aj susedný štát Louisiana, v ktorom v súvislosti s hrozbou záplav prezident Donald Trump vyhlásil núdzový stav. Podľa Národnej meteorologickej služby by v samotnom Houstone a na jeho predmestiach do konca búrky mohlo napadnúť ešte 1,3 metra zrážok.

Harvey dosiahol pevninu v piatok večer ako hurikán štvrtej kategórie podľa päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej stupnice, a to na dvoch miestach. Najprv severovýchodne od mesta Corpus Christi a o pár hodín neskôr severne od mesta Rockport. Rýchlosť vetra, ktorý ho sprevádzal, vtedy dosahovala 215 kilometrov za hodinu, čím sa stal najsilnejším hurikánom, ktorý zasiahol pevninu USA za uplynulých 13 rokov. V priebehu soboty však zoslabol a rýchlosť vetra dosahovala približne 113 kilometrov za hodinu, na základe čoho ho Národné hurikánové centrum označilo za tropickú búrku. V sobotu v noci rýchlosť vetra dosahovala už len 64 kilometrov za hodinu.

Živel po sebe zanechal veľké materiálne škody, ktorých celkový rozsah úrady pre zhoršené podmienky nemôžu jasne určiť. Na viacerých územiach Texasu sú ľudia bez elektrickej energie. Jedným z hurikánom najviac zasiahnutých miest je podľa odhadov pobrežné mesto Rockport. Jeho starosta Charles "C.J." Wax uviedol, že živel spôsobil "rozsiahlu spúšť" a poškodil domy, podniky aj školy a niektoré stavby úplne zničil. Mesto tiež prišlo o telefónne pripojenie a aj ďalšie formy komunikácie sú obmedzené. Škody hlásili aj z mesta Corpus Christi, kde búrka poškodila jeden z najväčších petrochemických prístavov v USA. Okrem toho v okolí mesta pobrežná hliadka zachránila v sobotu z lodiek a člnov 20 ľudí v tiesni. Ťažobná spoločnosť Exxon Mobil zase v dôsledku tropickej búrky zastavila činnosť druhej najväčšej rafinérie v Spojených štátoch, ktorá sa nachádza v meste Baytown.

Americký prezident Donald Trump, pre ktorého ide o prvú veľkú prírodnú katastrofu počas jeho funkčného obdobia, sa v sobotu stretol s vládnymi činiteľmi, aby prediskutoval ďalší postup v súvislosti so škodami a povodňami. Okrem toho sa prostredníctvom videohovoru z Camp Davidu spojil s príslušnými orgánmi a poveril ich, aby aj naďalej zotrvali vo svojej činnosti. Vyzdvihol, že prioritou je záchrana životov. Prezident počas víkendu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter avizoval cestu do Houstonu. Biely dom potvrdil, že povodňou sužované mesto navštívi v utorok.

 

Texaský guvernér Greg Abbot rozhodol dnes o nasadení ďalšej tisícky príslušníkov Národnej gardy v povodňami postihnutom Houstone. Urobil tak v čase, keď záplavová voda spôsobená tropickou búrkou Harvey v tomto štáte juhu USA neustále stúpala.

 

Úrady začali vypúšťať vodu z dvoch priehrad západne od texaského najväčšieho mesta s viac ako dvoma miliónmi obyvateľov, čím bránia ešte väčšiemu zaliatiu okolitých komunít. Priehrady by mali podľa zástupcu amerických armádnych ženistov vydržať a nemala by sa opakovať podobná katastrofa ako v roku 2005, keď približne 1800 ľudí prišlo o život pri ničivých povodniach v New Orleanse.

 

Americká Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA) očakáva, že viac ako 30.000 ľuďom poskytnú dočasné prístrešie. Vyčíňanie počasia postihlo 50 okresov v Texase, uviedli dnes zástupcovia FEMA na tlačovej konferencii s tým, že stále ešte prebiehajú život zachraňujúce operácie.

 

Pomaly postupujúci Harvey zaplavil Houston a vyžiadal si najmenej tri ľudské životy po tom, ako udrel v piatok na pevninu ako hurikán štvrtej kategórie. Odvtedy sa jeho sila znížila, ale pršať by malo na texaskom pobreží až do štvrtka. Úrady v Houstone zaznamenali približne 6000 núdzových volaní a podarilo sa im zachrániť viac ako 1000 ľudí z povodňami vážne postihnutej metropolitnej oblasti mesta. Mnoho obyvateľov muselo pred vodou uniknúť na strechy domov a vyvýšené miesta.

 

V južnom Texase prebiehajú podľa guvernéra Grega Abbotta masívne záchranné operácie, na ktorých sa podieľajú stovky člnov a lodí a desiatky helikoptér. Mobilizovaných bolo už cez víkend 3000 príslušníkov Národnej gardy. Oblasti štátu Texas postihnuté obrovskými záplavami navštívi v utorok americký prezident Donald Trump.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies