Futbalový svet sa otriasa v základoch. Dvanásť bohatých klubov založilo vlastnú superligu!

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 12:37 • 2 min
Futbalový svet sa otriasa v základoch. Dvanásť bohatých klubov založilo vlastnú superligu!

Najpopulárnejší šport na svete zmení svoju tvár. Zástupcovia dvanástich top klubov dnes oznámili, že zakladajú nezávislú superligu. Proti tomuto rozhodnutiu sa ostro ohradili asociácie UEFA a FIFA.

slovakia

left justify in out

Členovia superligy budú mať k dispozícii fond vo výške 3,5 miliardy eur. Podľa agentúry Reuters sú lídrami nového projektu Manchester United, Juventus a Real Madrid. Prezident Realu Florentino Peréz sa stal prvým predsedom súťaže. Trojicu doplnia Manchester City, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Chelsea, AC Miláno, Inter Miláno, Barcelona a Atlético Madrid.

 

 

Predstavitelia superligy uviedli, že by chceli mať 15 zakladajúcich členov, ku ktorým by sa každú sezónu pridalo 5 kvalifikovaných klubov na celkový počet 20 účastníkov. Štart súťaže zatiaľ oznámený nebol, v minulosti sa hovorilo o sezóne 2022/2023.

 

Ohlásenie superligy sa uskutočnilo len niekoľko hodín pred predstavením nového formátu Ligy majstrov, ktorá bude mať až 36 účastníkov. UEFA uviedla, že je proti odlúčeniu pripravená bojovať všetkými prostriedkami.

„Zainteresovaným klubom bude zakázané hrať v akejkoľvek inej súťaži na domácej, európskej alebo svetovej úrovni a ich hráči môžu dostať zákaz reprezentovať svoje národné tímy,“ uviedla asociácia, ktorá sa poďakovala klubom z Nemecka a Francúzska, ktoré sa k projektu nepripojili. „Vyzývame všetkých milovníkov futbalu, fanúšikov a politikov, aby sa k nám pripojili v boji proti tomuto projektu. Sebeckosť menšiny tu vládne už dlho, stačilo,“ znelo včerajšie vyjadrenie.

 

 

Na stranu UEFY sa postavila aj svetová federácia FIFA, ktorá však nezopakovala predošlú hrozbu, že by hráči zo superligových klubov nemohli hrať na majstrovstvách sveta. Predstavitelia superligy uviedli, že plánujú solidárne platby zvyšku futbalovej Európy, ktoré prekonajú čiastku, ktorú v súčasnosti platí UEFA. Malo by ísť o sumu viac ako 10 miliárd eur v priebehu 23 rokov.

 

„Pomôžeme futbalu na všetkých úrovniach a dostaneme ho na jeho oprávnené miesto vo svete. Futbal je jediným globálnym športom s viac ako štyrmi miliardami fanúšikov, a je našou zodpovednosťou reagovať na ich túžby,“ uviedol predseda Peréz.

 

Proti novému projektu okamžite vystúpili aj dôležité postavy politickej scény v Európe. „Francúzsky štát podporí všetky kroky francúzskej ligy LFP, francúzskeho zväzu FFF, UEFA a FIFA k ochrane integrity federálnych súťaží, či už národných alebo európskych,“ znie vyjadrenie prezidenta Emmanuela Macrona.

 

Podobné slová zvolil aj britský premiér Boris Johnson. „Tieto plány môžu mať ničivý vplyv na futbal. Zaútočia na úplnú podstatu domácich súťaží a znepokoja fanúšikov v krajinách. Zapojené kluby sa budú musieť zodpovedať svojim fanúšikom a širokej futbalovej komunite, než podniknú ďalšie kroky,“ uviedol na Twitteri.

 

 

Nasledujúce mesiace sa zrejme budú niesť v duchu otvorenej vojny medzi klubmi a UEFOU a zatiaľ nie je jasné, čo sa stane. Juventus a Liverpool už údajne vystúpili z Európskej asociácie klubov a prezident Juventusu Andrea Agnelli sa vzdal funkcie predsedu. Kluby z Talianska dokonca žiadajú vylúčenie Juventusu, AC a Interu zo Serie A a zrejme sa k nim pridajú ďalšie tímy v iných krajinách. Otázne je, kto by sledoval domáce súťaže v prípade vylúčenia najlepších klubov, pretože mizivý divácky záujem sa rovná finančným problémom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies