Uplynulo osem rokov od tragického výbuchu vo VOP Nováky

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 16:40 • 2 min
Uplynulo osem rokov od tragického výbuchu vo VOP Nováky

NOVÁKY - Presne osem rokov dnes uplynulo od tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch, ktorý si vyžiadal osem obetí a viac ako dve desiatky zranených.

slovakia

left justify in out

"Obetu, ktorú ôsmi pracovníci VOP priniesli, nikto z nás nečakal a nebol na ňu pripravený. Pripomenuli nám, aký krehký je náš život," povedal vo svojom príhovore počas dnešnej pietnej spomienky v Novákoch primátor mesta Daniel Daniš.
     

Ako ďalej pripomenul, Slovensko vo svojej doterajšej histórii nezažilo veľa podobných katastrof.
     

Hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze výbuchu v Novákoch trvá tri roky. "Mne zostáva len veriť, že sa čo najskôr ukončí tento súdny proces, budú vyvodené dôsledky a potrestaní vinníci. Samozrejme, je to niečo, na čo čakáme už dostatočne dlho, aby sa to konečne skončilo," povedal pre TASR štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.
     

Súdny proces sleduje aj jeden z pozostalých, Jozef Kováč, ktorému pri nešťastí zahynula manželka. "Veríme, že po ôsmich rokoch sa tento rok konečne uzavrie a vinníci budú potrestaní," zdôraznil. "Tá strata bolí, bude bolieť. Manželka chýba v domácnosti mne, deťom, na to sa do smrti nedá zabudnúť," podotkol Kováč. 
     

Explózia presne nezisteného množstva výbušnej látky vo VOP Nováky, ku ktorej došlo 2. marca 2007, spôsobila deštrukciu delaboračnej haly a usmrtila osem pracovníkov. Mnohopočetné vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 malo ľahšie zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku, sa vyšplhala na viac ako dva milióny eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies