Ján Budaj: Sme odhodlaní splniť ambiciózne klimatické ciele

NETKY.SK • 25 Január 2022, 08:02 • 2 min
Ján Budaj: Sme odhodlaní splniť ambiciózne klimatické ciele

BRATISLAVA - Druhé zasadnutie Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu (EZD) bolo venované pripravovaným legislatívnym zmenám, ktoré pomôžu v boji s klimatickou krízou.

slovakia

left justify in out

Ide predovšetkým o zákon o klíme a s ním súvisiacu implementáciu klimatického balíka Fit for 55 a novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. V tlačovej správe o tom informoval Matej Kyba z tlačového oddelenia Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR).

 

img

Slovensko podporuje balík európskych opatrení Fit for 55. V novembri minulého roka k nim bolo spustené medzirezortné pripomienkové konanie. Pozíciu Slovenska musí odsúhlasiť vládny kabinet. „Sme odhodlaní splniť ambiciózne klimatické ciele. Zároveň si uvedomujeme dôležitosť nájdenia správnej cesty prospešnej pre Slovensko,“ zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).



S cieľom koordinácie národnej pozície k tomuto balíku boli zriadené pracovné skupiny pre Balík Fit for 55. Rada na dnešnom zasadnutí odsúhlasila vznik šiestich pracovných skupín pre oblasť energetiky, priemyslu, pôdohospodárstva výstavby, dopravy a obehového hospodárstva. Opatrenia klimatického balíka sa pretransformujú aj do národnej legislatívy prostredníctvom nového zákona o klíme a nízkouhlíkovej transformácii. Úlohou zákona bude napríklad presne určiť, ktoré štátne orgány a inštitúcie budú zodpovedné za napĺňanie jednotlivých klimatických cieľov.

 

img

Minister Budaj počas zasadnutia upozornil, že Slovensko bude môcť v roku 2022 vyčerpať z Modernizačného fondu 120 miliónov eur. Štátna pomoc pre oblasť teplárenstva počíta so 100 miliónmi eur. Na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov pôjde 20 miliónov eur.

Rada vlády privítala aj niekoľko nových členov. Na základe uznesenia kabinetu sa rada rozšírila o splnomocnenca vlády pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách Romana Havlíčka, generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky Dušana Karasku, zástupcu iniciatívy Klíma ťa potrebuje Jakuba Hrbáňa, zástupcu Siete environmentálne výchovných organizácií Špirála Richarda Medala, zástupcu Slovenského ochranárskeho snemu Henricha Pifka a Janu Špulerovú z Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied.
 

Prečítajte si: Šeliga vyzýva Fica, aby zrušil protest!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies