Cigániková ubezpečuje, že návštevy lekára sa netreba obávať

NETKY.SK • 19 Máj 2020, 19:53 • 2 min
Cigániková ubezpečuje, že návštevy lekára sa netreba obávať

BRATISLAVA - Pacienti sa nemajú báť navštíviť lekára pre prípadnú možnosť nákazy novým koronavírusom. Vyzvala ich na to predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS) po stretnutí členov výboru s riaditeľmi vybraných štátnych zdravotníckych zariadení, zástupcami ambulantných lekárov a so zástupcami pacientskych organizácií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Poslankyňa OĽaNO ubezpečila, že operácie sú povolené rezortom zdravotníctva v režime, ktorý existoval pred pandémiou, z pohľadu poskytovateľov je to už podľa nej trochu problém. "Sú problémy s personálom, sú problémy s tým, že musia mať červené zóny, lôžka a podobne," povedala na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že aktuálne bude zrejme problémom dodržať čakacie lehoty, a to najmä z personálnych dôvodov.

 

 

Netreba sa báť 

Cigániková sa tiež vyjadrila, že pokiaľ pacienti idú na plánovanú operáciu, neexistuje nariadenie, ktoré prikazuje poskytovateľom zdravotnej starostlivosti urobiť pacientom test na ochorenie COVID-19. Pokiaľ má však lekár dôvod, môže sa test vyžadovať. Pacienti sa podľa nej nemusia báť chodiť k lekárom. "Nemusia sa obávať. Keď nie doma, tak kde inde sa môžu cítiť bezpečnejšie ako u lekára? Už je dostatok ochranných pracovných prostriedkov," dodala Cigániková.

 

img

 

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko uviedol, že nemocnice, ktoré asociácia združuje, už začali vykonávať plánované operácie. Dodal, že návrat k pôvodnému stavu, napríklad z januára 2020, nejde urýchliť. "Mnoho vecí tomu môže pomôcť, napríklad zrušenie karantény, ale potrebujeme to mať písomne," vyhlásil.

 

Požadovanie nariadení písomnou cestou 

Nemocnice sa podľa neho obávajú, pričom vznikajú nepríjemné situácie, keď sa na ne obracajú advokátske kancelárie či ďalšie inštitúcie s otázkami, prečo nevykonávali plánované operácie alebo prečo nemohol byť pri pôrode prítomný otec. Nemocnice preto podľa Petka požadujú, aby mali nariadenia písomne. Chcú napríklad vedieť, či už môžu zrušiť červené zóny. Je to podľa neho dôležitý faktor v tom, aby mohli pokračovať v rozširovaní plánovaných operácií.

 

img

 

Člen výboru Tomáš Lehotský (Za ľudí) upozornil na hrozbu odloženia plánovaných zákrokov. Na stretnutí sa podľa neho dohodli, že by mohli spoločne monitorovať vývoj "znormálňovania" slovenského zdravotníctva pomocou reportov na medziročnej báze.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies