Uplynie 60 rokov od popravy špiónov Rosenbergovcov

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 06:18 • 2 min
Uplynie 60 rokov od popravy špiónov Rosenbergovcov

NEW YORK/BRATISLAVA - V americkej newyorskej štátnej väznici Sing-Sing boli 19. júna 1953 popravení na elektrickom kresle manželia Julius a Ethel Rosenbergovci. Na trest smrti ich odsúdili za špionáž pre Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR), ktorá sa mala týkať vývoja atómovej bomby. V stredu uplynie 60 rokov od ich popravy.

slovakia

left justify in out

Manželov Rosenbergovcov zatkla v lete roku 1950 americká FBI a obvinila ich zo sprisahania a špionáže v službách ZSSR, ktorému mali odhaliť tajomstvo výroby atómovej bomby. Piateho apríla 1951 sudca Irving Kaufman vyhlásil, že ich skutky boli vážnejšie ako vražda a odsúdil ich na smrť. V americkej histórii išlo o vôbec prvých občanov popravených za podobný čin.

Ohlasy nedali na seba dlho čakať. Pred Bielym domom sa zhromaždili malé skupinky demonštrantov s transparentmi, ktoré žiadali: "Smrť komunistickým krysám!". Na druhej strane tisícky ľudí žiadali ich milosť. Boli medzi nimi aj umelci, vedci v USA, či vo Francúzsku, Taliansku, Nemecku, v Sovietskom zväze, v Latinskej Amerike a v iných častiach celého sveta. Prezident USA Dwight Eisenhower však bol neoblomný a vtedy sedemročný Michael a desaťročný Robert, deti Juliusa a Ethel Rosenbergovcov, ostali bez svojich rodičov.

Americkí manželia Rosenbergovci vedome poskytovali Moskve informácie strategického charakteru. Potvrdili to experti Ústrednej spravodajskej služby CIA na základe utajovaných dokumentov zverejnených v júli 1995. CIA poskytla zainteresovaným novinárom nahrávky tajných správ odvysielaných v polovici 40. rokov 20. storočia agentom KGB z amerického New Yorku do ruskej Moskvy. Ich obsah svedčí o tom, že manželia Rosenbergovci systematicky informovali sovietskeho agenta o výsledkoch amerického jadrového výskumu a svojou činnosťou vedome poškodzovali záujmy Spojených štátov amerických.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies