Zemetrasenie v Japoncoch oživilo strach z jadrovej energie, stav elektrární je pod drobnohľadom

NETKY.SK • 2 Január 2024, 17:30 • 2 min
Zemetrasenie v Japoncoch oživilo strach z jadrovej energie, stav elektrární je pod drobnohľadom

TOKIO - Japonské úrady venujú popri záchranných prácach špeciálnu pozornosť aj monitoringu atómových elektrární, na ktoré mnohí obyvatelia od katastrofy vo Fukušime v roku 2011 naďalej nazerajú s nedôverou.

slovakia

left justify in out

Zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 7,6 zasiahlo Japonsko v pondelok (1. januára) v popoludňajších hodinách. Japonská meteorologická agentúra odvtedy zaznamenala 155 otrasov a varovala, že v najbližších dňoch môžu prísť ďalšie.

 

Novoročné  otrasy si zatiaľ pripísali 48 obetí, desaťtisíce domácnosti ponechali bez elektriny a mnohých aj bez strechy nad hlavou. Vlny cunami zasiahli západné pobrežie Japonska a zmietli do mora niekoľko áut a domov. Obyvatelia niektorých pobrežných oblastí boli preto nútení utiecť do vyššie položených oblastí.

 

Premiér Fumio Kishida uviedol, že prieskumy helikoptér odhalili množstvo požiarov a rozsiahle škody na budovách a infraštruktúre. Do najviac zasiahnutej oblasti na polostrove Noto v prefektúre Ishikawa vyslali tritisíc vojakov, hasičov a policajtov z celej krajiny. Ich počet sa ešte môže zvýšiť na desaťtisíc, uviedol japonský minister obrany.

 

Záchranárske práce pokračujú, komplikujú ich však zablokované a vážne poškodené cesty. Miestne letisko bolo pre poškodenie pristávacej dráhy, terminálu aj prístupových ciest uzavreté.

 

Trauma z Fukušimy

Podľa webovej stránky Hokuriku Electric Power zostalo v prefektúre Ishikawa približne 33-tisíc domácností bez elektriny a väčšina oblastí aj bez prístupu k pitnej vode. Zemetrasenie prišlo v citlivom období pre japonský jadrový priemysel. Ten čelí výraznému odporu časti obyvateľov od jadrovej katastrofy vo Fukušime, ktorú vyvolala kombinácia zemetrasenia a cunami v roku 2011. Tie zdevastovali aj niekoľko japonských miest a obrátili globálnu verejnú mienku proti jadru. Vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová bola pôvodne presvedčená obhajkyňa energie z jadra. Po japonskej katastrofe však radikálne zmenila názor a začala naplno presadzovať odklonenie sa spolkovej republiky od tohto zdroja energie.

 

Japonsko pritom len minulý týždeň odobrilo opätovné spustenie prevádzky najväčšej jadrovej elektrárne na svete Kashiwazaki-Kariwa, ktorá bola uzavretá práve od spomínanej katastrofy. Úrad jadrovej regulácie uviedol, že v dôsledku momentálnych zemetrasení neboli v atómových elektrárňach pozdĺž Japonského mora zistené žiadne nezrovnalosti. To sa týka aj piatich aktívnych reaktorov v elektrárňach Kansai Electric Power v prefektúre Fukui, ako sú Takahama či Ohi, ktorá bola v roku 2011 zničená vlnou cunami, neskôr však bola obnovená.

 

Závod Shika spoločnosti Hokuriku Electric, ktorý je najbližšie k epicentru zemetrasenia, je mimo prevádzky od roku 2011. Spoločnosť uviedla, že po pondelňajších otrasoch došlo k výpadkom elektriny a úniku ropy, avšak k žiadnemu úniku radiácie. V Hokuriku Electric už predtým uviedli, že dúfajú, že v roku 2026 budú môcť elektráreň opäť sfunkčniť.

 

Výrobca čipových zariadení Kokusai Electric plánuje obnoviť prevádzku vo štvrtok. Momentálne však naďalej preveruje rozsah škôd vo svojej továrni v Toyame, v ktorej zaznamenal istú mieru poškodenia.

 

Spoločnosti ako Sharp, Komatsu Toshiba naďalej overujú, či ich prevádzky v oblasti neboli poškodené.

Evakuácia počas novoročných osláv

Nobuko Sugimori, 74-ročná obyvateľka mesta Nanao v Ishikawe, pre agentúru Reuters uviedla, že takéto silné zemetrasenie ešte nezažila. „Snažila som sa držať televízor, aby sa neprevrátil, ale nedokázala som ani pevne stáť na nohách, prudko mnou kývalo zo strany na stranu,“ povedala Sugimori.

 

Fujiko Ueno (73) uviedla, že keď zemetrasenie udrelo, v jej dome oslavovalo príchod nového roka 20 ľudí. Akoby zázrakom všetci vyviazli bez zranení. „Všetko sa to stalo mihnutím oka,“ opísala stojac medzi troskami a blatom, ktoré vytieklo spod popraskaného povrchu cesty.

 

Viacerí svetoví lídri poslali kondolenčné správy. Spojené štáty uviedli, že sú pripravené poskytnúť Japonsku akúkoľvek potrebnú pomoc: „V tomto ťažkom období sme mysľou s japonským ľudom,“ vyhlásil šéf Bieleho domu Joe Biden.

 

Japonská vláda nariadila v pondelok večer evakuáciu približne 100-tisíc obyvateľov, ktorí sú zatiaľ ubytovaní v športových halách a školských telocvičniach. Keď úrady v utorok (2. januára) zrušili varovania pred cunami, mnohí evakuovaní sa vrátili do svojich domovov.

 

Prírodná katastrofa zmenila aj program najvyšších predstaviteľov Japonska. Cisár Naruhita a cisárovná Masako zrušili svoje plánované novoročné vystúpenie a premiér Kishida odložil svoju novoročnú návštevu svätyne Ise.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EurActiv / Reuters, Foto: Pravda / SITA / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies