Únoscovia tureckých robotníkov sľúbili ich skoré prepustenie, majú podmienky

NETKY.SK • 28 September 2015, 15:34 • 2 min
Únoscovia tureckých robotníkov sľúbili ich skoré prepustenie, majú podmienky

BAGDAD - Skupina 16 tureckých robotníkov, ktorí sa začiatkom septembra v Bagdade stali obeťami únosu, by sa čoskoro mohla ocitnúť na slobode. Oslobodenie avizovali dnes prostredníctvom videozáznamu ich únoscovia.

slovakia

left justify in out

Oslobodenie tureckých robotníkov je súčasťou dohody, ktorá sa týka obyvateľov dvoch šiitských dedín v Sýrii, obkľúčených sunnitskými povstalcami podporovanými vládou v Ankare. Dohoda o evakuácii civilistov z dedín Fua a Kafrajá obkľúčených sunnitskými povstalcami bola dosiahnutá pod dohľadom Turecka a Iránu. Súčasťou dohody je aj čiastočný odsun povstaleckých jednotiek z tejto oblasti, nachádzajúcej sa v blízkosti hraníc s Libanonom.

 

Jeden z unesených, ktorý vo videozázname čítal v arabčine napísané vyhlásenie únoscov, vyjadril nádej, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nezopakuje svoje chyby z minulosti a bude rešpektovať nevinných ľudí Iraku a Sýrie

Autentickosť videozáznamu sa zatiaľ nepodarilo overiť. Úrady v Iraku ani v Turecku ho tiež bezprostredne nekomentovali. Doteraz nie je známe ani to, ktorá z povstaleckých skupín je za únosom tureckých občanov.

 

Bagdadská vláda sa snaží získať kontrolu a vplyv nad šiitskými ozbrojenými skupinami, ktoré sú považované za dôležitý nástroj boja proti ozbrojencom extrémistického Islamského štátu (IS), ktorý kontroluje rozsiahle územia na severe a západe Iraku. V meste v ostatných rokoch zaznamenali aj výrazný nárast počtu dobre ozbrojených zločineckých gangov, ktoré majú na svedomí vraždy na objednávku, únosy a prípady vydierania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies