Únia, na žiadosť Zelenského, poskytne Ukrajine viac ako 5 miliónov jódových tabletiek

NETKY.SK • 31 August 2022, 11:13 • 2 min
Únia, na žiadosť Zelenského, poskytne Ukrajine viac ako 5 miliónov jódových tabletiek

KYJEV/ BRUSEL - Urobí tak v rámci ochrany obyvateľov Ukrajiny pred potenciálnym vystavením rádioaktívnemu žiareniu.

slovakia

left justify in out

Komisia spresnila, že 26. augusta dostala od ukrajinskej vlády žiadosť o poskytnutie tabletiek jodidu draselného ako preventívne bezpečnostné opatrenie na zvýšenie úrovne ochrany ľudí žijúcich v okolí Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktorá sa nachádza momentálne pod ruskou okupáciou. Do najväčšej atómovej elektrárne v Európe, sa dnes zároveň vydal tým expertov Medzinárodnej energetickej agentúry. 

 

img

 

Včera sme vás informovali, že s distrubúciou tabletiek, ktoré vlastnila Ukrajina, pred podaním žiadosti, sa začalo v Záporožskej oblasti. Rozdaných bolo 25 tisíc tabletiek jodidu draselného. Jedna tabletka, ktorá dokáže v ľudskom organizme potlačiť účinky rádioaktívneho žiarenia, má účinok 24 hodín. 

 

img

 

Päť miliónov tabletiek v hodnote vyše 500.000 eur pochádza z núdzových rezerv rescEU v Nemecku a 500.000 tabletiek dodá Rakúsko. Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v tejto súvislosti vyhlásil, že žiadna jadrová elektráreň by sa nikdy nemala používať ako vojnové kulisy.

„Je neprijateľné, aby boli ohrozované životy civilistov. Všetky vojenské akcie okolo Záporožskej atómovej elektrárne sa musia okamžite zastaviť,
uviedol. 

 

Z domova: Minister obrany spraví všetko pre to, aby u nás prebiehal výcvik Ukrajincov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies