Ako bude na Slovensku vyzerať zálohovanie PET fliaš a plechoviek v praxi?

NETKY.SK • 19 Jún 2019, 13:48 • 2 min
Ako bude na Slovensku vyzerať zálohovanie PET fliaš a plechoviek v praxi?

Od roku 2022 sa u nás zavedie jedno z dôležitých ekologických opatrení, budeme totiž zálohovať plastové fľaše a plechovky, čím sa zvýši miera ich recyklácie. Čo nás v tejto súvislosti čaká?

slovakia

left justify in out

Do boja s plastom sa od januára 2022 významne zapojí aj Slovenská republika. Do platnosti totiž vstúpi zákon o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek.  Ako to bude fungovať?

 

Zákonnú povinnosť zálohovať plastové fľaše a plechovky budú mať všetky prevádzky, ktoré nápoje v takýchto jednorazových obaloch predávajú na predajnej ploche väčšej ako 300 metrov štvorcových. V prípade menších obchodov bude zálohovanie dobrovoľné.

 

img

 

Cena výkupu PET fľaše bola stanovená na 12 centov za kus, v prípade plechoviek pôjde o 10 centov. Dôležité je však pripomenúť skutočnosť, že peniaze za vrátenie týchto obalov dostaneme len v prípade, že pôjde o fľaše a plechovky vyrobené od roku 2022. Označené budú špeciálnym EAN kódom, aby sa dali odlíšiť od tých starších. Odkladať si obaly už teraz s úmyslom speňažiť ich po roku 2022, je teda zbytočné. Zatiaľ je potrebné separovať ich štandardným spôsobom, teda buď ich umiestňovať do špeciálnych kontajnerov, kam patria aj PET fľaše, aj plechovky, alebo plechovky do červenej nádoby na kov a plastové fľaše do žltej nádoby na plasty. Plechovky v súčasnosti vykupujú aj zberné dvory.

 

img

 

Treba ešte povedať, že medzi spôsobom, ako sme naučení separovať teraz a vykupovaním obalov bude rozdiel. Kým dnes je potrebné nádoby stlačiť a chýbajúca etiketa nie je problémom, pri zálohovaní ani fľaše, ani plechovky stlačené byť nesmú a je potrebné, aby EAN kód uvedený na ich obale bol čitateľný. Výkup sa bude uskutočňovať prostredníctvom na to určených strojov, ale aj „ručne“, kedy ich prinesiete zamestnancovi predajne.

 

Vykupovať sa nebudú fľaše z mlieka, ovocných štiav či aviváží, o tie sa bude musieť postarať samotný výrobca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies