Ako unikli nahrávky rozhovoru dôstojníkov? Vysvetľuje nemecký minister obrany Boris Pistorius

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 10:00 • 2 min
Ako unikli nahrávky rozhovoru dôstojníkov?  Vysvetľuje nemecký minister obrany Boris Pistorius

Nemecký minister obrany Boris Pistorius informoval, že úvodné vyšetrovanie naznačilo, že komunikačné systémy nemeckej armády neboli poškodené. Odhalil tiež spôsob, ako k odpočutiu došlo.

slovakia

left justify in out

Ruské médiá minulý týždeň zverejnili 38-minútovú nahrávku telefonátu, v ktorej bolo počuť nemeckých dôstojníkov diskutovať o zbraniach pre Ukrajinu a o možnom útoku Kyjeva na most na Kryme. To prinútilo predstaviteľov Moskvy žiadať o vysvetlenie.

Nemecko to označilo za zjavný akt odpočúvania a uviedlo, že to vyšetruje. "Tento incident je oveľa viac ako len zachytenie a zverejnenie rozhovoru. Je to súčasť informačnej vojny, ktorú Putin vedie," povedal minister obrany Boris Pistorius. "Ide o hybridný dezinformačný útok. Ide o rozdelenie. Ide o podkopanie našej jednoty," dodal.

Podľa Pistoria sa jeden z účastníkov rozhovoru, ktorý bol v tom čase na leteckej prehliadke v Singapure, pripojil na stretnutie cez nezabezpečené pripojenie, čo viedlo k odpočutiu rozhovoru.

Vzhľadom na účasť viacerých vysokopostavených predstaviteľov armád z rôznych krajín na leteckom podujatí v Singapure, predstavovalo toto stretnutie vhodnú príležitosť pre ruské spravodajské služby. Podľa Pistoria bolo úspešné odpočutie rozhovoru nemeckých dôstojníkov považované za „náhodný zásah do čierneho v rámci širšieho prístupu“.

Minister tiež uviedol, že zatiaľ nebudú prijaté osobné sankcie v súvislosti s uvedeným incidentom. „Neobetujem svojich najlepších dôstojníkov hre (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ povedal šéf nemeckého rezortu obrany.

V uniknutom telefonáte účastníci diskutujú o možnej dodávke riadených striel Taurus do Kyjeva, ktorú kancelár Olaf Scholz zatiaľ verejne odmietol. Kyjev už dlho žiada Nemecko, aby mu poskytlo rakety Taurus, ktoré môžu zasiahnuť ciele vzdialené až 500 km. Rokovania sa týkali aj používania rakiet dlhého doletu, ktoré Kyjevu poskytlo Francúzsko a Británia - a výcviku ukrajinských vojakov.

Vzhľadom na to, že vojna na Ukrajine trvá už tretí rok, Kyjev zintenzívnil svoje žiadosti o väčšiu vojenskú podporu od spojencov. Na frontových líniách sú jeho vojaci v presile a pociťujú nedostatok munície. Scholz označil možný únik informácií za "veľmi vážny" a povedal, že sa "teraz veľmi starostlivo, intenzívne a rýchlo objasňuje".

Nemecká televízia ARD označila únik informácií za "katastrofu" pre nemecké tajné služby. Podľa časopisu Der Spiegel sa videokonferencia konala na platforme WebEx, a nie na tajnej internej armádnej sieti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: The Guardian, TASR, Foto: Nemecký minister obrany Boris Pistorius (Federal Ministry of Defence)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies