Ministerstvo chce nakúpiť leteckú techniku a zriadiť základňu. Koľko to bude stáť?

NETKY.SK • 16 Apríl 2022, 09:08 • 2 min
Ministerstvo chce nakúpiť leteckú techniku a zriadiť základňu. Koľko to bude stáť?

BRATISLAVA - Vyplýva to z Dlhodobého plánu rozvoja Leteckého útvaru MV SR s výhľadom do roku 2031 predloženom v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V súčasnosti má letecký útvar sedem kusov letuschopnej leteckej techniky.

slovakia

left justify in out

Obmenu a navýšenie leteckej techniky, zriadenie vrtuľníkovej základne v Poprade, založenie organizácie na údržbu lietadiel i na výcvik pilotov plánuje v najbližších rokoch Ministerstvo vnútra (MV) SR. 

 

img

 

Na letisku Poprad-Tatry by mohlo do konca roka 2022 vzniknúť dislokované pracovisko vrtuľníkov. O 52 percent sa tak má znížiť priemerný čas príletu na zásah. Ako argumentuje rezort, podľa analýzy rokov 2017 až 2020 počet letov na východnom Slovensku predstavoval 34 percent z celkového počtu letov. Upozorňuje však, že pre zriadenie dislokovanej základne a paralelné udržanie plynulého chodu domovskej základne v Bratislave je potrebné navýšenie personálu.

 

Prečítajte si tiež: Národná diaľničná spoločnosť spúšťa stavbu nového obchvatu. Kde vyrastie?

 

Letecký útvar by v budúcnosti mohol disponovať piatimi vrtuľníkmi. Ministerstvo ráta s nákupom dvoch stredne ťažkých vrtuľníkov v roku 2024, ktoré majú slúžiť primárne pre políciu. Hasiči majú postupne dostať rovnako dva vrtuľníky, ktoré vystriedajú súčasné Mi-171. Bell 429, ktorý už je súčasťou letky MV SR, má využívať prioritne Horská záchranná služba.

 

img

 

Materiál navrhuje aj nahradenie dvoch letúnov typu Fokker 100 jedným veľkokapacitným lietadlom A319 a zaobstaraním malého letúna s kapacitou do deväť cestujúcich pre prepravu jedného až dvoch ležiacich pacientov a zároveň využiteľným pre menšie delegácie.

 

„Letúne F100 sú nevyhovujúce z hľadiska vysokej ceny za letovú hodinu pri nízkej kapacite, cene a zlej dostupnosti náhradných dielov a problémov s certifikáciou výcvikových centier pre posádky, ktoré nespĺňajú najnovšie bezpečnostné štandardy,“ zdôvodnil rezort.

 

img

 

Ministerstvo zdôrazňuje tiež potrebu vybudovať vlastnú organizáciu pre výcvik. „Slovenská republika, tak isto ako okolité štáty, bojuje s akútnym nedostatkom pilotov vrtuľníkov a aj z toho veľká časť súčasných pilotov dosiahne dôchodkový vek do 15 rokov a menej,“ zdôvodnilo.

 

Možno vás zaujme: Polícia odmietla trestné oznámenie Romana Mikulca na Roberta Fica!

 

Materiál obsahuje aj odhad nákladov. Napríklad náklady na nákup vrtuľníkov sa môžu pohybovať od 59 až do 63 miliónov eur. Nové letúny by mohli stáť okolo 28 miliónov eur pri ekonomických podmienkach roku 2021, zároveň sa však majú znížiť prevádzkové náklady.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona