Únik látky z bioplynovej stanice spôsobil masívny úhyn rýb v rieke Hron

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 06:52 • 2 min
Únik látky z bioplynovej stanice spôsobil masívny úhyn rýb v rieke Hron

BRATISLAVA/ZVOLEN - Pri poškodení skladovacieho vaku uniklo z bioplynovej stanice v Budči (okres Zvolen) 500 metrov kubických digestátu. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) to uviedlo v tlačovej správe, ktorú zaslal Slavomír Held z odboru komunikácie rezortu.

slovakia

left justify in out

Únik digestátu nastal po tom, ako sa strom počas búrky zlomil a poškodil skladovací vak bioplynovej stanice. Únik látky spôsobil masívny úhyn rýb v lokalite Trnavá Hora – Jalná.

 

img


Na mieste zasahovala polícia, Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Inšpekcia vykonala odber vzoriek z odvodňovacieho kanála, Bienskeho potoka a rieky Hron. Vzorky budú analyzované v akreditovanom laboratóriu SVP.

 

Vodohospodári zároveň vykonali obhliadku vodného toku až po Žiar nad Hronom a zástupcovia Slovenského rybárskeho zväzu zozbierali uhynuté ryby. Do vodného toku Hron vodohospodári zároveň vypustili z vodnej nádrže Môťová nárazovo väčšie množstvo vody, aby sa znečistená voda v toku v dotknutom úseku čo najviac zriedila, a tým sa zlepšila jej kvalita.

 

img


Predstavitelia SIŽP zároveň vyzvali spoločnosť, ktorá bioplynovú stanicu prevádzkuje, aby okamžite vykonala nápravné opatrenia – prehradenie odvodňovacieho kanála, odčerpanie kalu, vykonanie tesnosti poškodenej nádrže a odstránenie spadnutého stromu.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies