V Minsku bola unesená líderka opozície, nezvestných je aj niekoľko jej kolegov

NETKY.SK • 7 September 2020, 12:24 • 2 min
V Minsku bola unesená líderka opozície, nezvestných je aj niekoľko jej kolegov

MINSK - Ráno 7. septembra bola v bieloruskej metropole unesená jedna z opozičných vodkýň Maria Kolesniková. Stratila sa tiež komunikácia s niekoľkými členmi opozičnej Koordinačnej rady.

slovakia

left justify in out

Tmavý mikrobus

Ráno 7. septembra bola v centre Minsku unesená členka prezídia opozičnej Koordinačnej rady Maria Kolesniková. Podľa svedkov neidentifikovaní civilisti prinútili Kolesnikovú do tmavého mikrobusu a odviezli sa neznámym smerom.

 

"Videla som, že ľudí v civile a kuklách tlačili Máriu do tohto mikrobusu. Spadol jej telefón, jeden z týchto ľudí mobil zdvihol, skočil do mikrobusu a auto odišlo," povedala pre portál TUT.BY očitá svedkyňa Anastasia.

 

Tlačový tajomník Koordinačnej rady Anton Rodnenkov uviedol, že Kolesniková bola v centre mesta sama, mala vybavovať služobné veci. O zmiznutí opozičnej liderky sa dozvedel z médií. Hovorca rady prisľúbil, že sa dozvie, kde je Kolesniková. O hodinu neskôr bol nedostupný aj Rodnenkovov telefón.

 

img

 

Člen koordinačnej rady Maxim Znak uviedol, že v súčasnosti nie sú žiadne informácie o mieste, kde sa nachadza Kolesniková a Rodnenkov. Ich telefóny nie sú k dispozícii.

 

Ministerstvo vnútra nemá informácie o zadržaní predstaviteľov Koordinačnej rady vrátane Kolesnikovej, informoval rezort.

 

Kto je Maria Kolesniková

Maria Kolesniková je jednou z najvýznamnejších osobností protivládnych protestov v Bielorusku. Viedla predvolebný štáb bankára Viktora Babaryka.

 

V júni bol Viktor Babariko zadržaný a uväznený pre obvinenie z daňových trestných činov a prania špinavých peňazí. Po týchto udalostiach vstúpila Kolesniková do štábu zjednotenej opozície a vo voľbách podporila Lukašenkovu hlavnú rivalku Svetlanu Cichanovskú.

 

Po tom, čo úradujúci prezident Alexander Lukašenko opäť vyhral prezidentské voľby, sa v krajine začala vlna masových protestov. Svetlana Cichanovská opustila Bielorusko v obave o svoju bezpečnosť. Maria Kolesniková zostala v krajine a pokračovala vo svojich politických aktivitách.

 

img

 

V auguste Kolesniková sa pripojila k prezídiu opozičnej Koordinačnej rady. Účelom vytvorenia tohto koncilu je pokojné odovzdanie moci v Bielorusku.

 

Generálna prokuratúra Bieloruska ale oznámila, že aktivity Koordinačnej rady sú zamerané na uchopenie moci a poškodenie národnej bezpečnosti. Rezort začal trestné stíhanie proti členom opozičnej rady.

 

Členovia Koordinačnej rady však tvrdia, že všetky určené ciele a metódy sú zákonné a zakladajú sa na ústave Bieloruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies