Mladému študentovi sa podarilo vyrobiť papier z popadaného lístia

NETKY.SK • 29 Január 2020, 13:55 • 2 min
Mladému študentovi sa podarilo vyrobiť papier z popadaného lístia

Veľké veci majú malé začiatky. Mladý, len 18-ročný Ukrajinec prišiel s nápadom, ktorý sa môže stať úplnou revolúciou vo výrobe.

slovakia

left justify in out

Myšlienka pri zbieraní húb
Valentyn Frechka sa častokrát prechádzal po lese so svojim starým otcom. Mali spoločnú záľubu v zbere húb a práve v tomto prostredí napadla mladého Ukrajinca myšlienka, ktorá mu nedala spať. Pri prechádzkach lesom si čoraz častejšie začal všímať popadané lístie okolo stromov. Neskôr rozpoznal, že listy majú podobnú väzbu ako slama alebo tráva. Základným stavebným prvkom však bola celulóza, ktorá sa v listoch mimo iného nachádza. V hlave mu teda skrsla myšlienka: "Dal by sa vyrobiť z popadaného lístia papier?"

 

img

 

Žiadaný know-how
V súčasnej dobe študuje Valentyn na bioinžinierstvo na kyjevskej univerzite. Jeho objav si všimla aj spoločnosť, ktorá sa špecializuje na výrobu kartónov v ukrajinskom Žitomire, a chcela by tento jeho výrobný postup pretaviť do svojej výroby. Valentyn nazval postup premeny popadaného lístia na papier tzv. Re-leaf paper.

 

img

 

Zaujímavá je aj cena
S kolegami dokonca zistil jednu veľmi zaujímavú skutočnosť. Zo samotného lístia sa musí získať, z ktorého sa vyrába papier.  Tento proces je finančne náročný, no pri listoch je o 200 eur lacnejší, ako by sme chceli získať toto vlákno z dreva. Navyše ako materiál používa len popadané lístie, inými slovami odpad, takže ho získava zadarmo, narozdiel od dreva, ktorého ťažba je nákladná.

 

img

 

Nápady boli aj v minulosti
Už dávno pred mladým Ukrajincom tu boli nápady, najmä nemeckých vedcov, ako vyrobiť papier z lístia. Bol tu však jeden háčik. Pokúšali sa totiž o výrobu klasického bieleho papiera, lenže to celulóza z lístia, ktorá má trochu inú koexistenciu ako tá z dreva, neumožňovala. Valentynovi sa to však podarilo, pretože sa rozhodol pre výrobu drsného, hnedého papiera.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa RE-leaf PAPER (@releafpaper),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona