Zubné lekárstvo na Slovensku sa dá zlepšiť

NETKY.SK • 7 Február 2019, 16:49 • 2 min
Zubné lekárstvo na Slovensku sa dá zlepšiť

BRATISLAVA - Zlepšiť situáciu zubného lekárstva na Slovensku môže urýchlená finančná podpora jeho štúdia. Tá by mala byť investovaná do personálu a materiálno-technického vybavenia. Vo štvrtok na to poukázala Slovenská komora zubných lekárov (SKZL). Zo štatistiky Eurostatu vyplýva, že Slovensko sa umiestnilo na konci rebríčka v počte zubných lekárov na počet obyvateľov.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti trápi študentov zubného lekárstva nedostatočné materiálno-technické vybavenie. Ideálna norma Európskej únie (EÚ) sú dvaja, maximálne traja študenti na jedno zubné kreslo v prepočte na všetkých študentov, ktorých má škola. Situácia je taká, že na jedno kreslo pripadá šesť až osem študentov. Často sa tak niektorí študenti ani nedostanú k ošetrovaniu pacienta počas cvičenia, a z klinickej liečby sa stáva demonštračné cvičenie, čo je v rozpore s direktívou EÚ.

 

img

 

"Podmienka v EÚ na to, aby sme mohli mať rovnocenné vzdelanie, je mať 1500 odrobených výkonov v ústach. Celé štúdium obsahuje 5000 hodín. Stále opakujeme a žiadame Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu (MŠVVŠ) SR, ktoré nevytvára už šesť rokov účelové dotácie, ktorými by podporovalo takéto štúdium, o financie. Kedysi to boli nárazové 'injekcie', ale boli veľmi prospešné. Minimálne šesť rokov nedostali školy nijakú podporu, aby sa mohla zaručiť kvalita výučby," uviedla Markovská.

 

Problémom je aj to, že prístrojové vybavenie je zastarané. Zubné kliniky a ich študenti v krajinách EÚ, ale aj v iných krajinách sveta majú možnosť pracovať ako prví s najmodernejšími prístrojmi, nástrojmi a materiálmi. Koeficient pedagogickej náročnosti podľa predstaviteľov SKZL nezohľadňuje náročnosť výučby a ten je absolútne postačujúci, hoci MŠVVŠ deklaruje, že je vyšší ako u iných študijných programov. Nedostatok mladej generácie učiteľov na stomatologických klinikách označili za alarmujúci.

 

img

 

Vyriešené nie je ani zvýhodnenie doplatkov za ošetrenie pacienta ošetrovaného študentom. Vo všetkých krajinách EÚ podľa komory platí, že ak pacienta ošetruje študent zubného lekárstva, musí byť ošetrenie pre neho lacnejšie. Takáto kompenzácia by mohla byť podľa nej vytvorená v spolupráci so zdravotnými poisťovňami.

 

img

 

Riešenie podľa komory zubných lekárov musí byť jednoznačne v systémovom riešení pre vysokoškolské vzdelávanie v študijnom odbore zubné lekárstvo. Je totiž nevyhnutné vychovať mladú generáciu zubných lekárov tak, aby mohli bez problémov poskytnúť zubno-lekársku pomoc. SKZL bude taktiež v tomto roku iniciovať v spolupráci s MZ SR, vyššími územnými celkami, mestami a obcami vytvorenie optimálnej a reálnej mapy siete poskytovateľov zubno-lekárskej zdravotnej starostlivosti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies