Umelec nechal pred parížskym Panteónom roztopiť tony grónskeho ľadu

NETKY.SK • 4 December 2015, 06:40 • 2 min
Umelec nechal pred parížskym Panteónom roztopiť tony grónskeho ľadu

PARÍŽ - Obyvatelia centrálneho Paríža mali dnes možnosť zhliadnuť názorné memento problematiky, ktorou sa zaoberajú účastníci prebiehajúceho klimatického summitu: 80 ton arktického ľadu z Grónska ponechaného pomaly sa roztápať na dlažobných kockách pred Panteónom.

slovakia

left justify in out

Ľad pochádzajúci z grónskeho fjordu Nuuk dal po mori dopraviť do Paríža v chladiarenských kontajneroch dánsko-islandský vizuálny umelec Ólafur Elíasson, známy svojimi inštaláciami v New Yorku alebo londýnskej galérii Tate Modern, píše agentúra Reuters. Do francúzskej metropoly ich priviezli kamiónmi.

 

 

Kusy ľadovca dosahujúce výšku dvoch metrov prilákali pozornosť Parížanov hneď ráno, keď sa začali roztápať pred budovou pamiatky. Elíasson uviedol, že inštalácia by mala motivovať účastníkov summitu pri podpisovaní ambicióznej globálnej dohody, ktorá má prispieť k obmedzeniu klimatickej zmeny.

 

 

"Dúfam, že toto umelecké dielo skutočne preklenie priepasť medzi dátami, vedcami, politikmi, hlavami štátov a tým, čo cítia obyčajní ľudia," povedal Elíasson na margo svojej inštalácie nazvanej Ice Watch. Podľa organizátorov len tento ľad vyprodukoval 30 ton oxidu uhličitého, ktorý sa dostal do atmosféry.

 

"Projekt skutočne poukazuje na prepojenie ľudských bytostí a prírody, pretože existencia tohto ľadu je dočasná rovnako, ako je dočasná aj naša existencia," vyjadril sa jeden z prihliadajúcich divákov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies