Brazílsky prezident zmenil názor na ruskú inváziu

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 09:03 • 2 min
Brazílsky prezident zmenil názor na ruskú inváziu

LONDÝN - Jair Bolsonaro doteraz ruskú inváziu verejne nekritizoval. V nedeľu dokonca povedal, že jeho krajina bude v súvislosti s vojnou na Ukrajine „neutrálna“.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Brazílsky krajne pravicový prezident a britský premiér Boris Johnson vo štvrtok spoločne vyzvali na vyhlásenie prímeria na Ukrajine, uviedol hovorca britského predsedu vlády po ich stretnutí. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

 

img

Boris Johnson

 

„Lídri sa zhodli na požiadavke, aby bolo okamžite vyhlásené prímerie na Ukrajine a povedali, že musí zavládnuť mier,“ povedal hovorca Downing Street. Johnson uviedol, že „svet nemôže dovoliť, aby agresia prezidenta Putina uspela“, pričom odsúdil „odporné činy“ jeho režimu, v dôsledku ktorých zahynuli civilisti a zničili mestá. „Brazília bola dôležitým spojencom počas druhej svetovej vojny a jej hlas je v súčasnej kríze opäť kľúčový,“ povedal Johnson Bolsonarovi.

.

Bolsonaro sa krátko pred vpádom ruských vojsk na Ukrajinu stretol 16. februára s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. februára.

 

Prečítajte si tiežVladimir Putin sa vyjadril k priebehu invázie na Ukrajine. Je spokojný?

 

Britská vláda vo štvrtok oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu uvalila sankcie na ruského miliardára Ališera Usmanova a bývalého podpredsedu vlády Igora Šuvalova. Dvojicu s celkovou výškou majetku 19 miliárd dolárov, ktorá má „významné záujmy v Spojenom kráľovstve a úzke väzby na Kremeľ“, s okamžitou platnosťou pridali na zoznam sankcionovaných osôb, uviedlo britské ministerstvo zahraničných vecí.

 

img

Protest pred Bielym domom

 

Biely dom takisto vo štvrtok oznámil ďalšie kolo sankcií voči Moskve. Na sankčnom zozname sa ocitli už zmienený Usmanov, šéf ruskej energetickej spoločnosti Transnefť Nikolaj Tokarev či hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, píšu agentúra Reuters a britský denník The Guardian.

 

Biely dom vo vyhlásení takisto uviedol, že Washington pozastaví vydávanie víz 19 ruským oligarchom, ich rodinným príslušníkom a spolupracovníkov a tiež zavedie sankcie voči ruským subjektom a jednotlivcom, ktorí v krajine umožňujú šírenie dezinformácií.

 

K téme: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusi obsadili jadrovú elektráreň. Poškodili jeden reaktor




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies