Sulík potreboval navnadiť svojich spolustraníkov, reagoval politológ Štefančík na jeho slová o preferenciách Hlasu-SD

NETKY.SK • 19 Jún 2021, 11:11 • 2 min
Sulík potreboval navnadiť svojich spolustraníkov, reagoval politológ Štefančík na jeho slová o preferenciách Hlasu-SD

BRATISLAVA - Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík počas minulého víkendu na straníckom kongrese povedal, že Peter Pellegrini raketovo vyletel hore, ale predpokladá, že bude pozvoľna klesať.

slovakia

left justify in out

Politológ Radoslav Štefančík z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave v tejto súvislosti uviedol, že treba rozlišovať medzi jazykom straníckych mítingov a jazykom odbornej analýzy. Sulík podľa neho potreboval navnadiť svojich spolustraníkov. Dodal, že ľudia potrebujú v ťažkých časoch počuť niečo pozitívne, hoci to nemusí mať s realitou nič spoločné.

 

Prečítajte si: Pellegrini odmieta tvrdenie, že sa dal tajne zaočkovať

 

img

„V politike sa síce môže udiať všeličo z večera do rána, dokonca aj taký nelogický jav, ako bolo víťazstvo OĽaNO vo voľbách 2020, ale nepredpokladám, že Peter Pellegrini by bol takým babrákom, aby si nechal vyfúknuť víťazstvo v ďalších parlamentných voľbách," povedal politológ. Sulík tiež povedal, že je pripravený staviť sa, že ak budú voľby v riadnom termíne, tak Pellegrini nebude ich víťazom.

 

Prečítajte si tiež: Sulík tvrdí, že Matovič už nemá možnosť vyhodiť ho z vlády

V júnovom prieskume agentúry Focus pre televíziu Markíza by stranu Hlas - sociálna demokracia volilo 21,6 percenta opýtaných, v máji to bolo 22,4 percenta. Štefančík priblížil, že pri prieskumoch verejnej mienky vždy treba sledovať dlhodobý trend, nie porovnávať jeden prieskum s prieskumom z predchádzajúceho mesiaca.

 

Pripomenul, že v januári namerala tá istá agentúra Hlasu-SD 24,3 percenta, kým v novembri minulého roku 19,1 percenta. „Všetky tieto čísla sa však pohybujú v rozmedzí intervalu spoľahlivosti, čo vypovedá o pomerne stabilnom voličskom jadre. Znamená to, že Hlas by dnes volila približne jedna štvrtina voličov, čo je na len nedávno založený subjekt dobré číslo," vysvetlil.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sulík si zasa kopol do Matoviča! Efekt drahého testovania je podľa neho otázny

Podľa politológa netreba zabúdať na to, že koncom decembra 2020 sa začínala druhá vlna pandémie, bol vyhlásený tvrdý lockdown, ľudia boli „nabrúsení", a teda hľadali medzi politikmi niekoho, kto vie ich želania artikulovať aj verejne. „Dnes je však situácia iná, ľudia sa vracajú ako-tak do svojich normálnych životov, slobodnejšie dýchajú, preto ich začínajú trápiť iné témy a opäť hľadajú niekoho, kto im hovorí akoby z duše. Peter Pellegrini je však v súčasnosti v porovnaní s Robertom Ficom (Smer-SD) v submisívnej pozícii, podľa mňa len na prechodné obdobie. Niekedy na jeseň chytí druhý dych a bude súťažiť s Robertom Ficom o najhlasnejšieho opozičného politika," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona