Ukrajinský parlament schválil rozpočet, vyše polovica ide na obranu

NETKY.SK • 9 November 2023, 18:47 • 2 min
Ukrajinský parlament schválil rozpočet, vyše polovica ide na obranu

KYJEV - Viac ako polovica všetkých výdavkov ukrajinského rozpočtu na budúci rok je naplánovaná na obranu. Takto nastavený rozpočet schválil vo štvrtok ukrajinský parlament počas vojny rozpútanej vo februári 2022 Ruskom.

slovakia

left justify in out

Ukrajinské ministerstvo financií minulý mesiac v návrhu rozpočtu pre rok 2024 uviedlo očakávané výdavky na obranu viac než 21 percent hrubého domáceho produktu krajiny (HDP).

Rozpočet pre rok 2024 plánuje ekonomický rast 4,6 percenta a deficit približne 43,58 miliardy dolárov (40,84 miliardy eur). Rozpočtové príjmy sú stanovené na 1,77 bilióna hrivien (45,39 miliardy eur) a výdavky 3,35 bilióna hrivien (86,80 miliardy eur).

 

"Priority sú v rozpočte jasne určené. Všetky naše domáce prostriedky sa minú tak, aby sme vydržali a zvíťazili nad nepriateľom," povedal premiér Denys Šmyhaľ po hlasovaní parlamentu. "Prakticky 50 percent našich výdavkov - na obranu a bezpečnosť Ukrajiny. Bude viac zbraní a vozidiel, viac dronov, munície a rakiet. Každá hrivna daňového poplatníka pôjde na armádu," dodal.

Šmyhaľ tiež vyhlásil, že vláda plánuje zvýšiť minimálne mzdy a dôchodky, aby pomohla miliónom ľudí vyrovnať sa s rastúcimi životnými nákladmi počas vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Reuters / The Guardian, Foto: Pluska / SITA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies