Ukrajinský minister hospodárstva Abromavicius odstúpil

NETKY.SK • 3 Február 2016, 16:27 • 2 min
Ukrajinský minister hospodárstva Abromavicius odstúpil

KYJEV - Reformné a protikorupčné úsilie ukrajinskej vlády utrpelo ďalší úder. Minister hospodárstva Aivaras Abromavicius dnes odstúpil zo svojej funkcie.

slovakia

left justify in out

Ako príčinu uviedol, že nechce byť bábkou v rukách politikov, ktorí podľa neho blokujú reformu ukrajinskej ekonomiky a inštitúcií. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

 

Štyridsaťročný, v Litve narodený bývalý investičný bankár Abromavicius uviedol, že politici, vrátane jedného zo strany prezidenta Petra Porošenka, ho tlačili k tomu, aby dosadzoval do štátnych firiem "pochybných ľudí". Po Abromaviciusovom vyhlásení sa ukrajinské štátne dlhopisy výrazne prepadli.

 

Odstúpenie ministra hospodárstva len zvýrazňuje narastajúcu nefunkčnosť Ukrajiny, kde pretrvávajú spomienky na nesplnené reformné sľuby Oranžovej revolúcie z roku 2008.

 

Aktuálna administratíva sa k moci dostala v roku 2014 po sérii proeurópskych protestov. Nedarí sa jej bojovať s korupciou a záujmami, ktoré desaťročia ovládajú väčšinu ekonomiky. Prezident Porošenko, ktorý musí zrealizovať reformy, aby medzinárodní spojenci, ako sú USA a Európska únia (EÚ), nezastavili finančnú pomoc pre krajinu, prisľúbil tento mesiac personálne zmeny vo vláde.

 

"Abromaviciusova rezignácia povedie k zníženie dôvery zo strany západných partnerov, čo skomplikuje prístup krajiny k medzinárodnému financovaniu," uviedol obchodník s dlhopismi investičnej banky Dragon Capital Sergej Fursa. Výnosy štátnych dlhopisov denominovaných v dolároch splatných v roku 2019 vyskočili o 50 bázických bodov na 10,109 %, čo bolo ich najprudšie denné zvýšenie za vyše sedem týždňov.

 

Abromavicius obvinil poslanca Igora Kononenka, ktorý je blízky prezidentovi Porošenkovi, že loboval za to, aby sa jeho ľudia dostali do čela štátnych podnikov, čo vyvrcholilo pokusom o vymenovanie jedného z jeho ľudí za Abromaviciusovho zástupcu. Kononenko obvinenia odmietol ako "úplne absurdné" a uviedol, že Abromavicius sa snaží preniesť vinu za svoje zlyhanie ako ministra na niekoho iného.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies