Zomrel projektant Gabčíkova Július Binder

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 10:30 • 2 min
Zomrel projektant Gabčíkova Július Binder

Projektant Gabčíkova a bývalý poslanec zo strany HZDS Július Binder zomrel vo veku 89 rokov.

slovakia

left justify in out

Ako prvá o tom informovala televízia Joj 26. júla. Július Binder bol pri návrhu a realizácii Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros. Inicioval a bezprostredne riadil uvedenie Vodného diela Gabčíkovo (VDG) do prevádzky.

 

Júlisu Binder sa narodil 12. septembra 1931 v Bernolákove neďaleko Bratislavy. Vyštudoval odbor hydrotechnické stavby na Fakulte inžinierskeho staviteľstva Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT, súčasná Slovenská technická univerzita, STU) v Bratislave.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Očitý svedok o úmrtí Milana Lasicu! Na udalosť reagovali aj známe tváre

 

V roku 1994 mu STU udelila titul doctor honoris causa. V roku 1997 habilitoval na Stavebnej fakulte Žilinskej univerzity a menovali ho za docenta. Od roku 1986 bol členom spoločnej operatívnej skupiny a od roku 1990 sa spolupodieľal na projektovaní náhradného variantu C vodného diela Gabčíkovo. 

 

Mal rozhodujúci podiel na vyriešení ochrany podzemných vôd na Žitnom ostrove pred ropnými derivátmi. Bol hlavným inžinierom projektu čistiarne odpadových vôd v bratislavskom Slovnafte, podieľal sa na riešení projektu čistiarne odpadových vôd Nováckych chemických závodov či na sanácii skládky nebezpečných odpadov v Chemku Strážskom.

 

Možno vás zaujme: Ďalšia smutná správa! Zomrel spoluzakladateľ SĽUK-u Juraj Kubánka

 

Vo volebnom období 1998 – 2002 bol zvolený za poslanca Národnej rady SR za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS).

 

Prečítajte si: Hudobník František Nedvěd prehral boj o život

 

V roku 1995 mu udelili štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Nadácia Matice slovenskej mu udelila v januári 1998 prestížnu cenu Štefana Moyzesa za prínos k slovenskému národnému životu. V roku 2004 ho pápež Ján Pavol II. menoval Rytierom rádu sv. Gregora Veľkého, najvyšším cirkevným vyznamenaním pre laika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies