Ukrajinské orgány uznali rozsah predaja detí do zahraničia

NETKY.SK • 15 Máj 2020, 19:33 • 2 min
Ukrajinské orgány uznali rozsah predaja detí do zahraničia

KYJEV - Situácia s desiatkami detí narodených ukrajinským náhradným matkám pre cudzincov, ktoré uviazli v Kyjeve v dôsledku karantény, si vyžaduje okamžitý zásah orgánov, uviedol Mykola Kuleba, prezidentský splnomocnený zástupca pre práva detí.

slovakia

left justify in out

„Situácia s novorodencami v hoteli opäť ukazuje, že deti, ktoré sa narodili náhradným matkám, sú zbavené moci. To znamená, že Ukrajina sa jednoducho stáva medzinárodným internetovým obchodom s deťmi a my nevieme, aký je skutočný počet takýchto detí, ktoré Ukrajina dodáva do zahraničia,“ TASS cituje slová Kulebu, ktorý komentoval uverejnený príbeh 46 novorodencov, ktorí sa nachádzajú v hoteli „Venetsiya“ na okraji hlavného mesta Ukrajiny.

 

Podľa ombudsmana komercializácia takýchto „služieb“ na Ukrajine prispieva k nekontrolovanému predaju ukrajinských detí do zahraničia.

 

Na situáciu upozornila aj splnomocnená zástupkyňa Najvyššej rady pre ľudské práva Ludmila Denisova.

 

„Ukrajina opäť upadla do škandálu kvôli deťom narodeným náhradným materstvom. Toto slúži ako potvrdenie, že poskytovanie náhradných služieb je na Ukrajine rozšírené a systematické a technológie sa propagujú ako vysoko kvalitný tovar,“ povedala Denisova.

 

Ombudsmanka sa obrátila na políciu, ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo sociálnej politiky a požiadala o bezodkladné kroky.

 

Podľa ukrajinských médií je Ukrajina jednou z mála krajín, kde je oficiálne povolené náhradné materstvo. Zároveň sa ceny na Ukrajine pri narodení dieťaťa pohybujú od 30 do 70 tisíc dolárov. Samotné náhradné matky dostávajú 10 až 15 tisíc dolárov.

 

Pripomeňme, že v apríli Kyjevská prokuratúra informovala, že vedúci kliniky v ukrajinskom hlavnom meste organizovali zločinecký systém predaja novorodencov do Číny.

 

Zástupkyňa Rady pre ľudské práva na Ukrajine Lyudmila Denisova navrhla zmenu zákonov krajiny s cieľom ponechať možnosť náhradného materstva iba v záujme občanov krajiny.

 

Zdroj:  https://vz.ru/amp/news/2020/5/15/1039507.html

           https://www.pravda.com.ua/rus/news/2020/05/14/7251653/

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies